Статията беше публикувана за пръв път в atlantic-council.bg на 22/02/2018.

160212203123-660x371

 

По повод Луковмарш ми попадна позив в НБУ/?!/ на т.нар. „контраЛуковмарш“ – от очевидно неокомунистическа радикална група „Антифа“. Написан в стила от времето на /анти/Народния съд този позив зове „Без нацисти по улиците ни!“ Замислих се – защо „само“ без нацисти , а не и „без комунисти“? Защото е доказано, че комунистите са многократно по-големи престъпници от нацистите и фашистите, взети заедно!

 

Защо „без нацисти“ да може , а „без комунисти“ – не? Все пак сега не е 1945 г., а 2018 г. – истинските нацисти и комунисти от онова време отдавна са измрели. След това чух и за призива на лявата еврейска организация „Шалом“, Декларацията на Американското и Руското посолство, на много леви интелектуалци, определящи се като социалдемократи, либерали и пр.

Преди всичко не е редно организации и личности, които се определят като демократични да искат да забранят политическа проява – шествие, демонстрация, марш – която не им изнася. Не съм чул да се иска забрана на левите и неокомунистическите демонстрации, шествия, маршове, чествания на 01.05, на 09.09., на „Бузлуджа“, на 09.05, на 07.11., на „Копринка“, та дори на 03.03.. На тях се развяват чужди знамена, включително на несъществуващата вече терористична държава СССР, на масови убийци като Ленин, Сталин, Че Гевара и др. комунистически престъпници, пали се европейското знаме, призовава са за насилие над „враговете на народа“, иска се даже нов /анти/народен съд над демократите! И никой даже не е предупреден, че се върши нещо нередно, антидемократично и незаконно от органите на реда!
А сега за мирно траурно шествие в памет на един убит от комунистите български генерал-националист през 1943 г. – вой до Бога!
Нашите т.нар. „национални“ медии също така „патриотично“ усилват шума от противопоставянето , давайки думата на най-кресливите представители на двете спорещи страни.

 

Кому служи това?

 

Веднага ще отговоря – служи на една чужда антибългарска авторитарна сила, жадуваща реванш за историческото си поражение преди 27 години и желаеща отново да подчини страната ни на своите имперски интереси.
Защото и организаторите, и противниците на „Луковмарш“ черпят легитимност от тази авторитарна сила. Искаше ми се да чуя от привържениците и противниците на Луков марш едно и също: Декларация против тоталитаризма – независимо дали нацистки, фашистки или комунистически, против съветската окупация на България и в защита на демокрацията и евроатлантическата ни ориентация. Но не съм такъв наивник. Няма да чуя, както тъжно ми напомни и Ангел Грънчаров, такава декларация „нито от едните, нито от другите. Защото те са от един и същ отбор, разиграват най-тъп водевил срещу заплащане. Плаща им го един и същ господар, чието местонахождение е в Москва…“
Веднага ще кажа – не става дума за онези честни, но наивни хора и от двете страни на противопоставянето по повод личността на ген. Луков! Те са подведени от дълголетна или коварна пропаганда в едната или другата посока.
Но толкова ли е трудно да се разбере, че личността на ген.Луков е нещо различно от личността на вдъхновителя и организатора на Луковмарш, нищо че сега се обявява лицемерно против неговото провеждане, а зад кулисите го финансира!

 

Но аз питам и друго: По какво се отличават днешните антифашисти от фашистите? Прозорлив е бил преди 70 години Чърчил: „Бъдещите фашисти ще се наричат антифашисти“.
Но да се върнем на противопоставянето. Какъв е неговият смисъл?

 

Противопоставянето комунизъм-фашизъм, антифашизъм-антикомунизъм не обслужва ли и антидемократичните сили вътре в страната? Нима те не организират това противопоставяне и тази полемика отвъд демократичните ценности и норми?
Комунистическите олигарси имат богат опит и използват даже своите антиподи за своите цели – присвоиха си с лъжи и фалшификати Ботев, Левски, Стамболов… та чак до ген. Луков. Още преди 25 години получих данни от първа ръка как Боян Расате /бивш лидер на Българския национален съюз/ е избран от ДС за младо лице на „новия /пост/комунистически национализъм, зная за ролята на Александър Лилов в това стратегическо комунистическо начинание. Зная кой стои зад създаването на ДДД /Дясно демократично движение/, зная какви хора стоят в сянка зад БНС и го финансират. Пред тези тъмни сили даже легионерите от 1943 г. изглеждат демократи, въпреки че не са!

 

Изправени сме пред смъртна заплаха за демокрацията и европейското бъдеще на страната ни. Време е да се опомним и започнем да разбираме елементарни политически „Аз-ове“. Защото , както казва един признат антифашист, разочарован и от комунизма:

„Политическата неграмотност е най-лошата неграмотност. Политически неграмотният не чува, не говори, не участва в политическите събития… Политически неграмотният е толкова глупав, че е способен да се пръсне от гордост заради факта, че мрази политиката. Този глупак не осъзнава, че проституцията, изоставените деца, най-големите крадци, лошите политици и корумпираните лакеи на национални и мултинационални компании се раждат тъкмо поради неговото политическо невежество.“

/Бертолт Брехт/.

 

От Доц. д-р Момчил Дойчев

This entry was posted in България by Momchil Doychev.

За Momchil Doychev

Доцент по политически науки, доктор по философия Момчил Дойчев е преподавател в департамент "Политически науки" на Нов български университет. Занимава се с темите: "Преходи към демокрация", "Управление на конфликти", "Политическата коректност и безграничната толерантност като антидемократични идеологии", "Власт, свобода и сигурност" и др.

Едно мнение по „Кому служи ожесточяването на политическата полемика?

  1. Не е въпросът #Кой е по-страшен, а #Кой има интерес да отклонява вниманието и да занимава обществото с измислени проблеми като този и някаква Истанбулска конвенция , ПСА и т.н. Защото очевидно се действа на принципа разделяй и владей още от времето на „Възродителният процес“ Докато дъвчем историята , мутрите си градят светлото капиталистически бъдеще . Хич не им дреме дали ще има или няма да има Луков марш, дали някой ще гътне ПСА и т.н. Кой на кои кокали и богове ще се кланя. Такава е играта

В BulgariaAnalytica.org не се допускат обидни, расистки, нецензурни коментари, коментари с неприемливо съдържание, коментари, накърняващи авторитета на автори и други потребители, фалшиви, рекламни и спам коментари, рекламна и промоционална дейност.

Вашият коментар