images.jpg

Ето кратко съобщение за пресата по новите придобивания на PPF Group в сферата на телекомуникациите в Черна гора, Сърбия, Унгария и България. Следват сделки и в медиите. Всички тези 4 държави са в кръга на руските стратегически интереси.

https://www.ppf.eu/en/press-releases/ppf-group-buys-telenors-telecommunications-assets-in-cee-countries

 

Отнема само няколко кликвания в мрежата, за да се установят близките отношения между Петр Келнер и проруския президент Земан, както и голямата експозицията на чешкия бизнесмен към и с руски фирми, включително и тесните връзки с VTB (Home Credit). Има 100 процента доказан лакмусов тест тези дни – всеки, който прави бизнес в Русия в момента в стратегически сектори на руската икономика, каквито безспорно са финансовите услуги и бързите креди, получава печат на лоялност към Кремъл.

 

Владимир Путин рязко вдигна залозите в своя мач срещу Запада. Американските и ЕС санкции строго ограничиха капацитета на руските олигарси и западните им стратегически партньори да придобиват активи, да се противопоставят на НАТО/ЕС и да участват в стратегически проекти „разделяй и владей“ като Южен и Северен поток.

 

Използването на източни и западноевропейски прокси бизнесмени се превръща в новата модна линия в стратегическото училище за мислене в Кремъл, а Чехия е начело в списъка. Не само руските тайни служби се радват на свободно пътуване в тази страна, но последните избори добавиха към проруския президент Земан и нова вълна от проруски партии и олигарси, превърнали се в политици, които правят Чехия идеална за ролята на упълномощен и задкулисен посредник.

 

Сделките за ЧЕЗ, Теленор и Нова ТВ в България са част от геополитическия стремеж на Кремъл да приведе развитието в България в съответствие с модела на Чехия, тъй като ролята на София в ангажирането на Западните Балкани с ЕС и НАТО отдавна е „трън в петата“.

 

Планът чрез Келнер и други олигарси и подставени лица, включително в България, за Кремъл е твърде семпъл – да се овладеят ключови дейности, генериращи значителни кеш потоци (енергетика и телекомуникации) – там се печели, след което се придобият активи за контрол на обществото (Nova TV) в България – където може да се губи – след което се финансира кампания за спечелване на избори от проруско правителство. Ако не може да извади страната от НАТО, поне може да се откаже от амбициите да развява флага на ЕС и НАТО в Западните Балкани . Руският план „Решетников“ почти успя, но само в първата си част – избра проруски президент – Румен Радев. Но се срина в опитите за замяна на Борисов начело на истинската изпълнителна власт с Нинова. Скромна компенсация за неуспеха бе влизането на проруски националисти от „Атака“ и „ВМРО“ в управляващата коалиция, което дава на Москва допълнителна негативна власт, но все още е недостатъчна, за да укроти прозападната политика на България в Западните Балкани.

 

Решетников направи принудително признание, че въпреки че „имаме много приятели в България в хибридната война на Запада срещу Русия … все повече се отдалечаваме от българите – не само от управляващия елит, но и от голяма част от хората“. Това е шокираща изповед за „успеха“ на Путин в България.

 

Западът е прекалено бавен не само при разгадаване на ходовете на Москва в използването на Facebook и социалните мрежи като ключови фронтове за битката на Русия със Запада, но като че ли нехае за зле прикритите опити на Кремъл да разшири контрола върху икономиките и политическия процес на Балканите и Източна Европа, като използва западни партньори и източноевропейски бизнес и политически олигарси. Нито правителството на България, нито което и да е друго правителство на страна от Балканите може само да се противопостави на финансовите и икономическите планове за контрол.

 

От Илиян Василев

В BulgariaAnalytica.org не се допускат обидни, расистки, нецензурни коментари, коментари с неприемливо съдържание, коментари, накърняващи авторитета на автори и други потребители, фалшиви, рекламни и спам коментари, рекламна и промоционална дейност.

Вашият коментар