КРАТЪК АНАЛИЗ НА НОВИНИТЕ ОТ ДЕНЯ, КОИТО НЯМА ДА НАМЕРИТЕ В ДРУГИТЕ „ГОЛЕМИ“ МЕДИИ.

 

Първо, започващия днес процес срещу Пол Манафорт в САЩ, по повдигнати обвинения на специалния съветник – прокурор Мълър. Изходът от този процес ще има ключово значение за развитието на цялостното разследване по намесата на Русия в изборите за президент през 2016 година.

 

Номинално, разследването не касае дейността на Манафорт като шеф на предизборния щаб на Тръмп, обхваща периода преди това, като съветник на президента на Украйна Янукович и поредица от сделки на политическия лобист, за което е получил десетки милиони долари, които е „паркирал“ в офшорни сметки и за които не е платил данъци в САЩ. Всеки запознат с данъчните престъпления и как те се преследват в САЩ има представа каква е съдебната практика -шансовете за осъдителна присъда никак не са малки.

 

Екипът на Мълър взе още миналата есен стратегическо решение да повдигне обвинение първо за данъчни престъпления срещу Манафорт, очевидно с презумцията, че евентуален успех в съда и присъда, ще разширят шансовете за успех срещу него във връзка с действията му като шеф на предизборния щаб на Тръмп.

 

Мълър вече повдигна обвинения срещу повече от 30 души, много от които руски граждани.

 

Каквото и да е решението, както хода на съдебния процес, така и изходът му ще бъдат обект на ожесточени политически битки между републиканци и демократи, особено в контекста на предстоящите избори през есента. Те ще решат в значителна степен и бъдещето на самия президент Тръмп.

 

По тази тема със сигурност ще чуете коментари в българските медии, но държим да го направи достатъчно рано за да се предпазите от повърхностни интерпретации. Моят съвет е – не четете партийно или личностно /Тръмп/ пристрастни коментатори. Американският съд е институция, която стои в основата на стабилността и дълголетието на американската демокрация. Правете аналогии с България и търсете нови основания за да искате съдебна реформа.

 

Съдът срещу Манафорт се очаква да продължи три седмици.

 

От Илиян Василев

 

Видеоанализът за България Аналитика: Започва процес срещу Пол Манафорт можете да видите ТУК

В BulgariaAnalytica.org не се допускат обидни, расистки, нецензурни коментари, коментари с неприемливо съдържание, коментари, накърняващи авторитета на автори и други потребители, фалшиви, рекламни и спам коментари, рекламна и промоционална дейност.

Вашият коментар