turcia

 

Последствията от лошите новини от Турция за мое огромно съжаление не се осъзнават у нас. Гледаме сеир, а бедата в съседа ще ни засегне и то много сериозно.
 
И тъй като институциите у нас изобщо нямат идея от системи за ранно предупреждение, кризисно реагиране и публични политики, които могат да намалят щетите и насочат потенциално потърпевшите към компенсационни стратегии, съм принуден да призова от страницата на България Аналитика – всички мои познати и експерти, бизнесмени и банкери, за обмен на идеи, за солидарност и кооперативно действия.
 
Още веднъж обръщам внимание на разликата в реакциите на нормалните правителства и на „наблюдателите“ относно последствията от сриването на лирата и за изводите, които трябва да си правим на равнище публични институти и корпорации.
 
Обръщам внимание, че са необходими трезви анализи и още по-трезви и НЕЗАБАВНИ действия за да ограничим последствията от срива на лирата в Турция, като споделим опит и начини за хеджиране на турския риск. Имаме доста интензивни отношения с Турция – имаме износ за над 4 милиарда лева, една четвърт е от горива, следва износа на мед и олово. Само наивник може да си представи, че ако този износ изведнъж спадне наполовина, това няма да разтърси българската икономика. Турция е най-големият ни партньор извън ЕС!?
 
С Ердоган начело на властта в Турция – свободното падане на лирата е сигурно и икономическите трусове са неизбежни. За съжаление, въпреки предупрежденията за червени светещи сигнали, правителството ни продължи да упорства в тезата, че персоналните отношения на Борисов с Ердоган могат да компенсират всяка беда. Напротив, ако бяхме провеждали по-балансирана и независима политика, а не връщахме противниците на Ердоган без съд, като мутри посред нощ, България можеше да привлече много от прозападните турски бизнсемени, които можеха да си разположат бизнеса у нас и да търгуват от България. Това беше прекрасен хедж срещу сегашните турбуленции – но нали Вождът знае повече, дори всичко.
 
Както и да е, късно е за да оплакваме за нестореното и неслучилото се.
 
Първо, обезценяването на турската лира ще направи износа от Турция много конкурентен. Ако не можем да продаваме в Турция, то тогава да направим възможното да търгуваме с турски износ за ЕС. Да не забравяме – винаги нетната полза е важна.
 
Второ, нестабилността на турската банкова система може да създаде добри предпоставки за бизнес на наши – разположени у нас банки, включително като се създадат продукти които да обслужват българските турци в Турция и по границата, включително от транзита от и за Турция..
 
Трето, правителството ни да даде гаранции на турски бизнесмени, които разположат бизнеса си у нас, че няма да бъдат връщани на Ердоган и че изобщо ще престане с тази налудничева политика. Утре опозицията ще дойде на власт в Турция и ще ни смятат за врагове.
 
Четвърто, тъй като се очакват вълна от фалити в Турция, поради невъзможност за рефинансиране на дългове, турските компании могат да бъдат склонни да изнасят производство /включително и на ишлеме/ у нас или други форми на кооперация, включително изпълнение на поръчки, които те имат..
 
Ердоган е пътник, но неговия край няма да е скоро. Предстои дълга агония и нестабилност, което убива най-важното – хоризонта и перспективата за бизнес в Турция, да не говорим че прекъсва капиталовите потоци към страната.
 
Време е за стратегия – как да неутрализираме последствията от турбуленциите в Турция и разбира се да се възползваме. Те се на само в икономическата област, но и в политическа, военна, търговска, финансова, хуманитарна и т.н.
 
Време е да се дистанцираме от проблема, да го разберем и го превърнем в ползи, като мислим и действаме рационално.
Не чакайте правителството да свърши работа – самоорганизирайте се.
 
Тези анализи ще продължат и с последствията от девалвацията на юана, които могат да бъдат по-значителни.
 
Слава богу – девалвацията на рублата няма такова значение за нас – може да се отрази върху броя на руските туристи – но тенденцията към спад отдавна е забележима и няма рещаващо значение.
 
Включете се с коментари, предложения инициативи. България Аналитика е идеалната платформа.

 

От Илиян Василев

В BulgariaAnalytica.org не се допускат обидни, расистки, нецензурни коментари, коментари с неприемливо съдържание, коментари, накърняващи авторитета на автори и други потребители, фалшиви, рекламни и спам коментари, рекламна и промоционална дейност.

Вашият коментар