Путин даде зелена светлина за официално признаване от Русия на паспорти от сепаратиските региони на Донецк и Луганск, надеждите за рестарт на отношенията със САЩ угасват

Путин даде зелена светлина за официално признаване от Русия на паспорти от сепаратиските региони на  Донецк и Луганск, надеждите за рестарт на  отношенията със САЩ  угасват

Президентът Путин  е подписал указ тази седмица, който позволява използването на паспорти, издадени от органите на сепаратистките области на Украйна – Луганск и Донецк, в рамките на Русия. Освен паспорти, руските власти, хотели, полиция, туристически агенции, банки ще се приемат и удостоверения за раждане, университетски и училищни дипломи, удостоверения за семейно положение, регистрационни документи на коли, шофьорски книжки и т.н.

В документа допълнително се посочва, че актът е с хуманитарна цел и ще е в сила “временно”, до политическо уреждане на ситуацията в отцепилите се региони в Украйна въз основа на споразумението от Минск.

Преди две седмици говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че все още предстои Кремъл да реши дали да признае официално паспортите на двата сепаратистки региона. Настоящият ход е вододел в стратегията на президента Путин, който се надяваше да рестартира отношенията със САЩ при президента Тръмп.

 

Оригиналната новина може да видите тук