Британските банки работят с огромни суми мръсни руски пари

Британските банки работят с огромни суми  мръсни руски пари

Наскоро публикувана статия  в The Guardian допълва информация за разследването “Руска пералня”, продължило няколко години –  случай на пране на руски пари се води от следователи от 96 страни. Разследването на The Guardian разкрива топ британски банки, най-вече HSBC, които са обслужили почти $ 740 милиона от руската пералня на пари.

Операцията за пране на пари обслужва парични потоци с руски криминален  произход от изток на запад, като се използва Източна Европа, главно Латвия и Молдова, като междинна спирка към Обединеното кралство и към други места. Операцията се ръководи от руснаци с криминални прояви и с връзки с правителството на Русия и КГБ; смята се, че в схемата участва група от около 500 души, включително и олигарси, банкери от Москва и ресурси на Федералната служба за сигурност на Руската федерация.  Посочва се също така и Игор Путин, братовчед на президента Путин, който е бил в борда на една от банките, замесена в измамата.

Приблизително $  740 милионана руски мръсни пари, обработени и спасени от британски банки, представляват само една малка част от средствата изнесени от Русия през последните години. Документи показват, че в периода между 2010 и 2014 г. най-малко $ 20 милиарда са бил изнесени от Русия и разследващите смятат, че в действителност цифрата може да бъде около $ 80 милиарда.

Оригиналната новина тук