Имената на известни българи се очертават в азербайджанска схема за изпиране на пари и лобиране за 3 милиарда долара

Имената на известни българи се очертават в азербайджанска схема за изпиране на пари и лобиране за 3 милиарда долара

The Guardian публикува разследващ доклад за “Азербайджанска пералня” за пране на пари, схема на стойност 2,9 милиарда долара, чрез която между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали за плащане на известни европейци, включително политици и журналисти. Лобиските операции на Баку са били за отклоняване на вниманието от критиките към ислямския президент Илхам Алиев и да се популяризира положителен образ на Азербайджан. Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон, съпруг на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Митрев е получи от азерска компания, базирана в Обединеното кралство поне 425 000 евро за частна консултантска работа. Междувременно Бокова връчи на Мехрибан Алиева, първата дама и вицепрезидент на Азербайджан, едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО – медал “Моцарт”. Бокова също бе домакин на фотоизложба в седалището на ЮНЕСКО в Париж, наречена „Азербайджан – Земя на толерантността“.Събитието бе организирано от фондация “Хейдар Алиев”.

Друг играч в “Азербайджанската пералня” е руското правителство, което е осигурило 29,4 милиона долара в схемата чрез държавната агенция Rosoboronexport. Няколко от транзакциите са свързани със схемата на Global Laundromat за 20 милиарда долара, която се реализира от Москва между 2010г.  и 2014 г.

На европейско равнище схемата за изпиране на пари и лобиране може да е повлияла поне на един глас. Няколко бивши членове на парламентарната асамблея на Съвета на Европа са получили плащания и през 2013 г. членовете на Съвета на Европа гласуват против доклад, който критикува Азербайджан.

 

Оригиналната новина тук