Юнкер призова ЕС да интегрира балканските държави

Юнкер призова ЕС да интегрира балканските държави

В третия си годишен доклад за състоянието на ЕС, представен при отриването на новата сесия на Европейския парламент, председателят на ЕК Жан Клод Юнкер призова за незабавно включване на България и Румъния в безмитната шенгенска зона на Европа, съобщи Balkan Insight. По повод разширяването на ЕС Юнкер заяви, че по време на настоящия мандат на комисията няма да има нови страни, които да се присъединят към съюза, което ще продължи до 2019 г. Но след това ЕС, предполагаг Юнкер, ще нарасне.

В сегашния си вид Черна гора и Сърбия започнаха преговори за присъединяване, докато Македония и Албания са страни кандидатки, а Босна и Косово са потенциални кандидати. Турция, също така, е технически ангажирана в преговори за членство, но е предприела действия, които я отдалечават  с големи крачки от ЕС; тя трябва да освободи журналистите от затворите и да спре да нарича европейските лидери нацисти, каза Юнкер.

По въпроса за Брекзит, Юнкер очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 30 март 2019 г. Юнкер призова за специална среща на върха на ЕС на тази дата в Румъния, която ще поеме председателството на Европейския съвет.

 

Оригиналната новина тук