Законопроект “вреден за демокрацията” е приет в Румъния

Законопроект “вреден за демокрацията” е приет в Румъния

“Ню Йорк Таймс” проследява последните събития в Румъния, където тази седмица парламентът прие законопроект, който частично декриминализира злоупотребите със служба и намалява наказанията за длъжностни лица, осъдени за злоупотреба с власт. Законопроектът мина през парламентарна комисия и двете камари на парламента само за три дни.

Приемането на законопроекта  създава ново противопоставяне в продължаващата политическа борба между управляващите румънски социалдемократи (PSD) и президента Клаус Йоханис. Йоханис оцени приетатата законодателна промяна  като “дълбоко вредна за демокрацията”, но той е под натиск да го подпише, защото опозиционните партии, както и самият президент, обещаха да оспорят новото законодателство в Конституционния съд и хиляди излязоха на улиците на Букурещ и други румънски градове в знак на протест.

Миналата година подобна законодателна промяна  след приемането на извънредна наредба, която ефективно декриминализира корупцията на ниско равнище,предизвика  най-големите протести в Румъния след падането на комунизма през 1989 г. и наредбата беше отменена

 

Оригиналната новина тук