Иранският „товарен“ кораб Saviz е настроен да атакува саудитски танкери в Червено море

Иранският „товарен“ кораб  Saviz е настроен да атакува саудитски танкери в Червено море

Според публикация на сайта на израелското военно разузнаване DEBKAfile, установено е, че атаката срещу два саудитски супертанкера в Червено море на 25 юли е била осъществена  от иранския кораб Saviz, шпионски кораб носещ оръжие. Иранският кораб е оборудван с модерни съоръжения за наблюдение на корабоплаването по Червено море.

Преди атаката Саудитска Арабия и ОАЕ са прихванали сигнали от Saviz с информация за  крайбрежната база Houthis в Йемен, кога танкер ще премине в обсега на ракетите. На следващия ден шефът на иранската Quds force /въоръжени сили, отговорни за специални операции извън страната/ Qudsem Soleimani с ехидно задоволство каза: “Червено море не е сигурно с присъствието на американски войски в района”.

Макар че повредите върху  супер танкерите бяха минимални, саудитците решиха да не поемат никакви рискове, шансовете са им малки и обявиха спирането на петролното корабоплаване през Червено море и Bab al-Mandeb, докато условията не станат сигурни. Цените на петрола на световните пазари нараснаха с 1%.

 

Оригиналната новина тук