Втори ГРУ офицер обвинен за опита за преврат в Черна гора е индентифициран

Втори ГРУ офицер обвинен за опита за преврат в Черна гора е индентифициран

Съвместно разследване между Bellingcat и The Insider идентифицира втори служител на GRU, известен като Владимир Попов, участвал в преврата в Черна гора през 2016 г., като Владимир Николаевич Мойсеев. Той, заедно с другия обвиняем руския гражданин Едуард Шишмаков, са агенти на руската военна разузнавателна служба (GRU), според разследването.

Разследването, което използва данни от отворен код за проследяване на Мойсеев, разкрива, че той пътува няколко години из Централна и Източна Европа началото на опитите за преврат в Черна гора от 20 октомври 2016 г. и може да е участвал в подготовката на актовете за саботаж срещу споразумението на Молдова за асоцииране към Европейския съюз. През този период междувременно е правил няколко спирания в България и в други страни, а разследването на Bellingcat  отбелязва, че по време на пътуванията му до България през 2015 г. поне двама сръбски паравоенни лица, участвали в сражения в  източна Украйна, след обучението си в лагери на GRU в Ростов, са основали база в България. Точно преди опита за преврат, Мойсеев влиза в Сърбия с документ на журналист, работещ по подготовка на публикация за морска застраховка.

Изводите от разследването разкриват също, че Мойсеев е имал подобен начин на живот, като заподозрения за отряването на  Скрипал Александър Мишкин.  И двамата са получили  апартаменти в един и същи комплекс, които са прехвърлени от  Москва на техните съпруги и деца.

Оригиналната новина тук