39 милиона барела петрол са блокирани пред Босфора

39 милиона барела петрол са блокирани пред Босфора

Петролни танкери, които пренасят казахски и руски петрол от пристанища в Черно море, се борят със спирално ескалиращи закъснения при навигацията през ключовите проливи на Турция, като спират доставката на милиони барели за рафинериите в Средиземно море и извън него.

Удължаващите се опашки за преминаване през проливите Босфора и Дарданелите се дължат на промяна в правилата през септември, която изисква повечето кораби да бъдат ескортирани от влекачи, според Tribeca Shipping, местен пристанищен агент. Според него танкери с около 39 милиона барела петрол са блокирани. Лошото време също допринася.

„Рафинериите в Средиземноморието много скоро ще започнат да усещат този проблем, ако закъсненията продължат или се влошат“, казва Джеймс Дейвис, директор на глобална нефтена компания Facts Global Energy.

Турските проливи са тясно точка за световните доставки на петрол, защото суровината от Казахстан, Русия и Азербайджан трябва да премине през водните пътища, за да достигне международните пазари. Тези доставки – особено от Казахстан – са се увеличили през последните години, надхвърляйки 2 милиона барела дневно за продължителни периоди в края на 2018 година.

Освен че възпрепятстват преминаването, танкерите също изчакват по-дълго да влязат в Черно море, за да стигнат до износните терминали. Натоварванията в руското пристанище Новоросийск и близкия CPC терминал изостават от графика този месец, според данни за проследяване и корабоплаването, съставени от Bloomberg.
Танкерите чакат около 13 дни, за да преминат през корабните проливи, за да излязат от Черно море, най-дългото време за изчакване поне от 2014 г. и повече от два пъти нормата, според Трибека. Корабите, които се движат в обратна посока, очакват около 15 дни.

 

Оригиналната новина тук