LNG и България

LNG и България

Ф: Г-н Алексиев, Вие току що публикувахте статия в Америка за ролята на втечнения газ известен като LNG в енергетиката на Източна Европа (https://www.instituteforenergyresearch.org/international-issues/american-lng-and-the-future-of-energy-in-eastern-europe/). Каква е тя?

АА: Според мен, тя е бъдащето въпреки, че това още не се разбира.

Ф: Защо?

АА: Защото технологията е в самото си начало в нашия регион, а освен това шайката руски подлоги които управляват българската енергетика не желаят дори да помислят за това тъй като тя застрашава жизнените им интереси на руски подлоги. Илиан Василев, които знае много повече от мен по тия въпроси отдавна говори за това, но няма кой да го чуе.

Ф: Обяснете техологията за нашите читатели.

АА: Втечненият газ е природен газ изстуден до минус 162 градуса Целзии при което той се свива 600 пъти и може да се транспортира в специални контейнери и кораби. Като се достави, той трябва да се регазифицира и използва в нормалното си състояние. Технологията е отдавна позната, но се прилага сравнително от скоро в експортни страни като Катар, Австралия и САЩ, където шистовата революция я изкара на преден план.

Ф: Къде в Източна Европа се прилага тази технология?

АА: Както казах, тя в момента навлиза, но вече има терминал за доставки в Свиноушче в Полша, малък плаващ терминал в Клайпеда, Литва, друг в Ревитуса, Гърция  и още един е заплануван за остров Кърк в Хърватска. Освен това в Западна Европа има още 26 терминала.

Ф: Какво е преимуществото на втечнения газ в сравнение с този който идва по тръба от Русия, ако има такова? В пресата постоянно се говори, че руският газ е много по евтин.

АА: Да, говори се, но дали ще бъде така в бъдащето е друг въпрос. Може би си спомняте как другаря Путин настояваше,че шистовите изследвания ще унищожат целия свят. А какво стана? Америка в момента добива повече газ от Русия и излезе на първо место в света като производител.

Тенденцията е втечнения газ да се предлага на по кратки договори и спотови цени, което го прави по пазарен. Освен това бурното развитие на бранша води до поевтиняване. Американският LNG само в последните пет години е поевтинял два пъти. Но най важното преимущество на LNG което му гарантира огромен пазар е технологично. Това е възможноста да се доставя LNG в малки цистерни които влизат в контейнери и могат да се доставят по железниците. Подобен микро-терминал току що беше построен на остов Елба в щата Джордя (Georgia) за доставки в Бахамските острови. Представете си какъв потенциал има това в държава като България, където, доколкото знам, само 3% от страната е газифицирана.

Ф: Какви са главните пречки които пречат на навлизането на LNG в Източна Европа?

АА: Те са две и са тесно свързани. Путин и Германия. Путин се мъчи да направи всичко възможно да предотврати бъдащето за което говоря като се опитва да построй нови газопроводи като Северен поток 2 и Турски поток за да заобиколи Източна Европа. А немците, начело с госпожа Меркел, му пригласят като не се се стесняват от невероятното лицемерие да наричат СП-2 “чисто търговски проект”. Но няма да мине защото американците ще спрат СП-2 и ТП веднага също ще отиде на кино. Истината е, че няма легитимна енергиина фирма в света която предпочита да прави бизнес само с Газпром, вместо в САЩ. Илиан е писал много по темата, както и нашия общ приятел Васко Начев, и ако някой иска да знае повече, лесно може да се осведоми. Ние двамата с Илиан сме запланували една конференция за LNG през април за да разбере българската общественост какви преспективи се отварят пред нас. Аз в момента съветвам един институт за енергиини изследвания (Institute for Energy Research, IER) близък до Tръмп във Вашингтон и мога да поканя най-голямите имена в бранша. Надявам се, че Вие ще я отразите.

Ф: С други думи, макар че вчера Европейската Комисия глоби БЕХ $77 милиона долара, Вие сте оптимист?

АА: Да и една от важните причини освен технологията е пълният провал на тези руски подлоги.

 

Оригиналната новина тук