Как гръцките енергийни източници имат неизползван потенциал

Как гръцките енергийни източници имат неизползван потенциал

 

Географията на страната я прави превъзходна територия за възобновяеми енергийни източници, но пречи на плановете за намаляване на използването на изкопаеми горива

Тесните, стръмни, пресечени острови се издигат от Егейско море. По протежението на гърба им  55-метровите лопатки на 23-те вятърни турбини се въртят енергично: вятърът тук е много по-силен, отколкото на континента, с повече от 20 км.

73MW вятърна централа Agios Georgios, която струва 150 милиона евро, е открита през 2017 г., произвежда достатъчно електроенергия годишно за 40 000 домакинства. Terna все още инвестира, изгражда жилища за малкото инженери и помощен персонал, които работят там в двуседмични смени. Като цяло, компанията има 536MW вятърни паркове в Гърция; страната има общо за 2,860MW ветропаркове, произвеждащи 6,300GWh годишно.

Анализаторите на енергийната индустрия твърдят, че Гърция може да се възползва от офшорните вятърни турбини, които са станали нещо обичайно в други части на Европа, като Северно море, но правителството на Гърция забрани развитието на офшорните зони през 2010 г.

„В гръцките морета има значителен потенциал, въпреки че не е толкова лесно технологично, тъй като това е доста дълбока вода“, казва Джордж Перистерис, главен изпълнителен директор на Terna. „Разработихме голям тръбопровод [за проекти]. Тогава правителството реши да спре всички частни инсталации в морето.” Една от причините, предложени от други в сектора, е противопоставянето на мощната туристическа индустрия на Гърция.

Днес Гърция има амбиции да стане енергиен център за региона. Географията и климатът предполагат голям потенциал за производство на енергия от възобновяеми източници: обилно слънце, планински склонове и обширно крайбрежие с хиляди острови, много от които могат да бъдат използвани за слънчева и вятърна енергия.

 

Пълният текст четете тук