Италианска политическа фракция се опитва да премахне забраната за проучване в морето

Италианска политическа фракция се опитва да премахне забраната за проучване в морето

 

Bloomberg –  Лигата на Матео Салвини се опитва да премахне временната забрана за проучване на нефт и газ на разстояние от бреговете на Италия, откривайки нов фронт в продължаващата схватка на дясната партия с нейния популистки коалиционен партньор.

Секретарят на финансовата комисия на Долната камара Лаура Кавандоли представи по-рано този месец поправка, която да позволи на компании, които са получили лицензи за проучвания, да продължат с проектите си, според двама депутати и служител на лигата, които поискаха да не бъдат наричани „обсъждащи висящо законодателство“.

Въпреки че изменението беше отхвърлено, Лигата планира нов опит през следващите седмици, каза един от депутатите. Това няма да бъде включено в измененията към дебатирания указ за растеж, каза друг депутат.

През януари правителството прекрати лицензите за 18 месеца, за да позволи провеждането на национален преглед на проучванията за нефт и газ. Това стана вследствие на тежък  сблъсък по въпроса между про-бизнес лигата и екологично настроената Five Star. Забраната, прекъсването  не оказва влияние върху разрешенията за сондиране за добив.

Бизнес лобитата и синдикатите призоваха правителството да отмени спирането. “Трябва да защитим индустриален сектор, който е важен за района и е от решаващо значение за Италия,” заяви Стефан Пан, регионален директор за лобито на работодателите Confindustria, на митинг в крайбрежния град Равена през пролетта.

Въпреки съвместното управление за малко по-малко от година, Лигата и “Пет звезди” се отстояваха  въпроси от данъците до имиграцията, до инфраструктурата, до сигурността.

 

Пълният текст четете тук