Литва няма да получи €1,5 млрд. от Газпром

Литва няма да получи €1,5 млрд. от Газпром

Страната загуби обжалването  в спора за цените на газта

 

Литва не успя на апелация да осъди Газпром за 1,5 млрд. надплатени суми в продължение на няколко години за твърде скъп, според нея, руски газ. Шведският съд застана на страната на руския монополист и потвърди решението на арбитража от Стокхолм преди три години. Сега Литва поиска пауза, за да вземе решение за по-нататъшни действия, пише Комерсант.

Апелативният съд на окръг Свеа (Швеция) отхвърли иска на Литва, която се опита да отмени решението на Арбитража в Стокхолм от 22 юни 2016 г. по спор с Газпром. Тогава Арбитражът отхвърли изисканията на страната, която смяташе за несправедливи цените на доставяния газ от Руската федерация през 2006–2015 г. и поискаха от руския доставчик да възстанови надплащане от €1,5 милиарда за периода 2004–2012 година

На 4 юли Апелационният съд в Швеция потвърди това решение, като присъди Литва да възстанови на Газпром съдебните разноски.

„Днешното решение обобщава осемгодишен спор, иницииран от Литва срещу ПАО „Газпром“. На всеки етап от този спор международните арбитражни съдилища и съдилища от различни юрисдикции, включително Върховният съд на Европейския съюз, систематично отхвърлят всички литовски претенции, което потвърждава тяхната неоснователност ”, отбеляза Газпром. От Газпром отбелязват, че литовските данъкоплатци, освен че финансират скъпоструващите спорове на Литва, сега ще трябва да платят съдебни разноски, направени от монополиста.

От литовското министерство на енергетиката заявиха, че решението за по-нататъшни действия по делото срещу Газпром Литва ще вземе след подробно запознаване с решението на Апелативния съд на Швеция. „Ще оценим решението на съда и неговите мотиви. След като се запознаем с аргумента, ще се реши какви по-нататъшни действия са възможни ”, отбеляза министерството.

 

Оригиналният текст тук