Комерсант: Руските доставки на въглища за Украйна през юни паднаха с 85%

Комерсант: Руските доставки на въглища за Украйна през юни паднаха с 85%

Износът на руски въглища за Украйна през юни е намалял с 85.3%, до 129.3 хил. тона, в сравнение със същия месец на 2018 г., сочат данните на Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс, които бяха прегледани от „Комерсант“. Като цяло за шестте месеца пратките намаляват с 11.1%, до 4.9 милиона тона.

От 1 юни  руските компании са длъжни да получават всеки месец разрешения от правителството на Руската федерация за износ на въглища. Съответните мерки са  въведени в отговор на ограниченията на Киев върху вноса на руски стоки, които са в сила от април. В резултат на това, както се вижда от данните на Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс, през юни повечето от най-големите износители или спряха да доставят въглища изцяло, или го намаляват няколко пъти.

Коментар: В отговор на ограниченията, наложени от руското правителство, украинските компании рязко увеличиха вноса на въглища за коксуване от международния пазар. По данни на Метинвест, украинския стоманодобивен холдинг – вносът се осъществява директно от големите борси в Холандия.

 

Виж повече тук