Русия блокира до 19 август четвърт от Черно море

Русия блокира до 19 август четвърт от Черно море

Руската федерация съобщи, че е блокирала до 19 август пет зони в Черно море на обща площ 118 570 квадратни километра, заемайки повече от една четвърт от общата му площ. Сред причините за блокирането Русия назовава “бойна подготовка” и “опасност за корабоплаването”, съобщава украинският Военен портал .

Освен това, в навечерието на стартирането на съвместните военни учения „Морски Бриз”`2019 през юни, Русия с международното си регулиране блокира зона в Черно море на обща площ 8000 квадратни километра, където в един от обектите на международното учение се планираше да се включват военни кораби от Украйна, България, Румъния, Грузия, Обединеното кралство и САЩ.

“Всъщност тези райони блокират обичайните и препоръчани международни маршрути за морски превоз до България, Грузия, Румъния и Украйна, като почти блокират морските комуникации с тези страни… Трябва да обмислим тези действия като друг акт на хибридна агресия в морето сега не само срещу Украйна, но и други страни от Черноморския регион “, пише изданието.

 

Оригиналният текст тук