Sm-news.ru: Коя страна можеше да стане 16-та република в СССР?

Sm-news.ru: Коя страна можеше да стане 16-та република в СССР?

Информация и Дезинформация


 
Имаше поговорка, която беше популярна навремето в Съветския съюз: „Кокошката не е птица, България не е в чужбина“. За гражданите на СССР беше проблематично да пътуват извън страната, дори до страните от социалистическия лагер, но изключението беше слънчевата братска славянска република.

Но имаше политически причини за появата на такъв удачен израз.
Само една страна от социалистическия блок – България, се опита да се присъедини доброволно към СССР.

Тази инициатива идва от българския генерален секретар Тодор Живков, като по време на неговото управление Живков успява да “поиска” на два пъти страната да се присъедини в СССР. Това потвърди в книгата си „В голямата политика” бившият български президент Желю Желев. Живков ръководи България 35 години и се смята за един от най-лоялните на Кремъл лидери в света.
За първи път Живков  прави предложение да включи страната си в СССР още през 1963 г., на Никита Сергеевич Хрушчов. Хрушчов обаче, не взема на сериозно молбата на българския си колега. Българският генерален секретар не се отказа от надеждите си и десет години по-късно той адресира това искане до Леонид Илич Брежнев. Но и той отказа, официално – поради липсата на обща сухопътна граница.

Съветските лидери разбираха отлично, че не братската славянска любов, а алчността водят българите в техния импулс.

Факт е, че България участва във Втората световна война на страната на нацисткия блок и дори окупира част от Югославия и Гърция. След следвоенните преговори за мир България обеща да изплати репарации на тези страни. Влизайки в СССР, Живков се надяваше, че „по-големият брат“ ще му помогне да се справи с дълговете на страната си.

Друга причина за съветския отказ бяха напрегнатите отношения на България със съседите – споменатите вече Югославия и Гърция, както и Турция. СССР щеше да понесе осезаеми икономически и дипломатически загуби в резултат на сливането с България. С една дума, появата на 16-та република като част от страната на Съветите беше от полза само за българския партиен елит и следователно не се състоя.

 

Коментар:

За никого не са тайна опитите на Тодор Живков да присъедини България към Съветския съюз.  Историците все още спорят за истинските мотиви, но фактите си остават факти. Не може да се спори с аргумента, че ако случайно Съветския съюз и неговите ръководители се бяха съгласили, за Тодор Живков не можеше да има „заден“ ход. Тоест, приказките за хитрост от негова страна, за някакъв дълбок стратегически замисъл са в най-добрия случай манипулативни, ако не и откровено глупави.

Но тази „новина“ в поредния руски сайт, който обслужва официалната пропаганда, цели отново да подхрани у руските читатели чувството, че българите са алчни и неблагодарни, предатели и прочие недостойни хора.

За това, когато в предаването „Ничия земя“ на телевизия Нова ТВ чуете идеолога на Путин Александър Дугин да ви убеждава, че всички руснаци са българофили, спомнете си за подобни мнения за българите на видни руски политици и държавници.

Факт е, че България претърпява няколко фалита, но ключова роля в тези фалити, изиграва братската помощ  и преразпределение в рамките на СИВ, под диктовката на съветска Москва.  В допълнение, няколко пъти – след ВСВ и през 60-те години – изнасят в Русия златния ни резерв.

И до ден днешен битува мита, че ни давали евтин суров петрол, от който сме живеели, като го реекспортираме.

Няма смислен отговор на въпроса, по какви цени сме търгували в рамките на СИВ, защото както цените на износа, така и на вноса са били измислени.