rueconomics.ru: Украински анализатор заяви, че публичният дълг не позволява на САЩ да принудят ЕС да се откаже от руския газ

rueconomics.ru:  Украински анализатор заяви, че публичният дълг не позволява на САЩ да принудят ЕС да се откаже от руския газ

Информация или дезинформация


 

 

rueconomics.ru:  Украински анализатор заяви, че публичният дълг не позволява на САЩ да принудят ЕС да се откаже от руския газ

 

САЩ едва ли ще успеят да диктуват на Европа отхвърлянето на руския газ, тъй като те са длъжници на целия свят. Това заяви украинският политически анализатор Сергей Лозовски.

 

Според експерта Съединените щати диктуват на ЕС условията си за износ на газ и „Северен поток-2“ толкова строго, че наричането на действията им „пречки“ е позорно и ненужно леко. Дълги години американската политика е насочена към отрязване на Европа от всички възможни енергийни потоци и налагане на втечнен природен газ (ВПГ) и други ресурси върху нея.

 

Украинският анализатор смята, че САЩ по дефиниция нямат право да диктуват своите икономически и финансови условия пред света. Причината за това е най-големият държавен дълг на Америка в света. Лозовски сравнява ситуацията с длъжника в жилищната сграда и изразява мнение, че търпението на други страни по отношение на американците може скоро да бъде изчерпано.

 

Коментар:

Класическа манипулация с информация.

Първо, използва се „украински“ източник, за да се придаде допълнителна достоверност. В случая „източникът“ е очевидно с ограничени познания за финансовите ограничителите във външната политика на САЩ. Равнището на външния дълг на САЩ не е съотносимо към способностите и чрез частни компании да продава втечнен природен газ в Европа. Ако приемем, че е фактор за поевтиняването на американския долар, то това прави износа на американски ВПГ по конкурентен.

Второ, нарастващата роля на ВПГ на европейския пазар не е специфично ограничена до американски ВПГ, а до всеки ВПГ, който търговците могат да продадат.

Трето, Стратегията на Русия базирана на износа през съществуващи газопроводи е пряка функция на възможностите на страна да направи конкурентен своя тръбопроводен газ през дългосрочни и нефтеноиндексирани договори.  Спот търговията през тръби трудно се конкурира през кораби и терминали.

Данните за вноса на ВПГ в ЕС за 2019 година са безспорни. Русия е принудена да продава все по-голяма част от своя газ на спот база., т.е. просто американския ВПГ принуждава не ЕС, а Русия да се конкурира.