ria.ru: Генералният секретар на НАТО смята, че Русия иска да възстанови “сферите на влияние” в Европа

ria.ru: Генералният секретар на НАТО смята, че Русия иска да възстанови “сферите на влияние” в Европа

ria.ru :  Генералният секретар на НАТО смята, че Русия иска да възстанови “сферите на влияние” в Европа

 
“Мисля, че целта на Русия е да възстанови системата там, където има сфери на влияние, където големи страни като Русия могат да решават какво да правят или не със своите съседи”, каза той, изказвайки се в изследователски институт в Сидни и отговаряйки на въпроса какво според него Руската федерация търси в Европа.
“Това (сферите на влияние – б.р.) е много опасно, защото в такава система малките държави не са наистина независими. Такава система многократно е водила до войни в Европа”, каза Столтенберг, като нарече този подход неприемлив. Според него “всички европейски държави имат право да избират своя собствен път, част от това какви мерки за сигурност искат да бъдат”. Той посочи примера с Черна гора и Северна Македония.
По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че под натиска на Вашингтон, страните от алианса участват в агресивна антируска политика, има неоправдано увеличение на военните разходи, алиансът увеличава военното си присъствие на границите на Русия и Беларус, свързани с него, което „увеличава рисковете от неволни инциденти и води до ескалация на военно-политическото напрежение. ”
Столтенберг във Вашингтон през април, коментирайки северноатлантическите перспективи на Украйна и Грузия, заяви, че разширяването на алианса не е „разширяване на НАТО на изток“, а решенията на държавите от Централна и Източна Европа, изпълнени чрез демократични процеси, които „силно искат да се присъединят към алианса“ , следователно, „трябва да уважавате това, а не да го считате за провокация“.

През последните години Руската федерация обяви за безпрецедентна активност на НАТО на западните си граници. НАТО, от своя страна, разширява своята география и нарича това „възпиране на руската агресия“. Москва многократно е изразявала загриженост за натрупването на сили на алианса в Европа. Говорител на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че Русия не представлява заплаха за никого, но няма да пренебрегне действия, които са потенциално опасни за нейните интереси. Руският президент Владимир Путин, говорейки по-рано за обвинения срещу Русия в агресивно поведение, отбеляза, че всичко това е „разговор в полза на бедните“. Путин подчерта, че активността на военните самолети на НАТО в Балтийско море е много по-висока от руската. Той припомни също, че САЩ харчат повече за отбрана, отколкото всички страни по света.

 

Коментар:

 

В статията са дадени ясно двата подхода, като „естествено“ РИА набляга на аргументите от руска страна.

Новото в медийното покритие на нарастващото напрежение между Русия и НАТО е тоталния конфликт между евроатлантическия вектор на развитие и ценностна система и възкресената от вековете класическа доктрина на баланс на силите и на сфери на влияния – която Москва изпробва в Грузия, Украйна и други страни от бившия Съветски съюз и проекцията на сфера на влияния в Западните Балкани.

След провалите в Черна гора и Северна Македония, които Русия не успя да блокира и които станаха членове на НАТО, целият фокус е съсредоточен върху възможностите Сърбия, Република Српска и автономната сръбска част от Косова да бъдат консолидирани под руска алтернативна матрица за сигурност и да останат извън НАТО.

Вън от съмнение, основната цел на руската политика на Балканите е Сърбия, която трудно съвместява желанието са за ЕС членство и „неутралитет“ в сферата на сигурността. В същност истинският проблем не самия неутралитет, а насищането му с руски стратегически интереси – тоест в очите на Запада това не е неутралитет.

Кремъл не жали ресурси за да докаже, че членството в ЕС е възможно без членство в НАТО, пример който може да репликира и в други страни.

За това и Сърбия е предмет на особено интензивен инвестиционен интерес от страна на Русия, включително по линия на намеренията /трудно осъществими/ за откриване на руска военна база в Република Спрска.

Намеренията са сериозни – не случайно Москва изпробва няколко маршрута за доставка на руска техника и военни контингенти по река Дунав и по въздуха – през Унгария.