rusmonitor.com: Проект „Скенер“: В нов учебник децата в Русия се подканват да „вземат оръжие“ и „да паднат за Русия“

rusmonitor.com: Проект „Скенер“: В нов учебник децата в Русия се подканват да „вземат оръжие“ и „да паднат за Русия“

rusmonitor.com: Проект „Скенер“: В нов учебник децата в Русия се подканват да „вземат оръжие“ и „да паднат за Русия“ .

 

От септември тази година учениците в началните класове в руските училища ще започнат да изучават Конституцията на Руската федерация в стихове, съобщава “Известия”.

Излезе специално ръководство с участието на членове на Съвета на федерацията, Руската асоциация на адвокатите, Фондация „Стратегия за бъдещето“ и Института за развитие на местните общности.

 

Един от разработчиците на новия учебник, вицепрезидентът на фонда „Стратегия за бъдещето“ Антон Семикин, заяви, че авторите му „са се фокусирали върху основните ценности на руската държава и общество“, както и „върху основните права и свободи, описани в първата и втората част на Конституцията “.
“Известия” цитира няколко цитата от наръчника – по-специално за универсалната военно повинност, въпреки че книгата е предназначена за деца от 8 до 14 години:

„Когато от твоята родина има нужда от защитата ти, ръката на агресора провисне и небето се сгъсти, ти ще се надигнеш в нейна защита и оръжие в ръка ще понесеш, ще защитаваш Русия, а може и за нея да умреш. „

 

От своя страна авторите на наръчника информират децата за правото да използват родния си език, както следва:

 

„Сега върви война в Украйна, много наши има там, но на тях им забраниха родния език, омраза и война им обявиха“ .

 
Отбелязва се, че „основните ценности на руската държава и общество“ се илюстрират не от професионални художници, а от деца: рисунките бяха събрани по време на конкурса „Ако бях президент“, който се проведе в руските училища тази пролет. По-специално, съдебната власт в наръчника е представена в ролята на мъдра сова, под която авторите са поставили подписа: „Дори и не помисляй да се измъкнеш от нейните зорки очи“.

 
Ръководството също така разглежда нарушенията на гражданските права чрез примера на приказни ситуации: например, пор отива под съд  за фалшиво обвинение към лисицата в убиване на кокошки, а кукувица се лишава от родителски права, защото е хвърлила яйце в гнездото на риболовците. Олег Румянцев, изпълнителен секретар на Конституционната комисия на Русия и един от авторите на основния закон на страната, след като се запозна с ръководството, го одобри, като заяви, че „той съдържа основните положения на правната ни култура“.

 

Коментар:

 

Милитаризацията на съзнанието е основна цел на политиката на сегашните власти, още от най-ранна детска възраст. Но сегашните крайности са свързани главно със страха на Кремъл от включването на млади хора в протестите и несръчния опит чрез насаждане на типични милитаристични и патриотични щампи, още във възрастта, в която децата още няма собствена ценностна база, да предотвратят нарастването на масата на протестиращите, за сметка на тези, които одобряват властта и търсят патриотични основания за това.

 

По линия на преливния ефект – подобни тенденции се забелязват и у нас – справка инициативата на полицията в Бургас по руски образец да запознава децата с оръжия.