ria.ru: Германският бизнес предупреждава САЩ за санкциите срещу “Северен поток 2″

ria.ru: Германският бизнес предупреждава САЩ за санкциите срещу “Северен поток 2″

ria.ru: Германският бизнес предупреждава САЩ за санкциите срещу “Северен поток 2″.
Германският бизнес смята санкциите на САЩ срещу “Северен поток-2″ за заплаха за Европа, съобщи Die Welt.
Според Волфганг Бюхел, ръководител на Източния комитет на германската икономика, въвеждането на ограничителни мерки срещу проекта ще превърне европейската енергийна политика в „играчка на САЩ“.
“Последните американски санкционни проекти ще навредят на предприятията от  приятелски страни като Германия, Франция, Италия, Холандия, Австрия и Швейцария”, цитира Бючъл.

Според него, намесата на САЩ в европейската енергийна политика ще предизвика неизбежен разкол между Вашингтон и Брюксел, от който и двете страни ще пострадат.
“Европейските енергийни въпроси са работа на европейците и това ще продължи да бъде така”, каза Бючъл.
Също така, той добави, че през септември ще има още един кръг от преговори между Европейския съюз, Русия и Украйна за ново транзитно споразумение и американските санкции могат да навредят на този процес.

 

Коментар:

Източният комитет на германската икономика е центъра на германските проруски бизнес лобисти, начело с групата на Шрьодер. Те са сериозно разтревожени от перспективата за прецизни санкции срещу двете компании, които разполагат с тръбополагащи кораби – Сайпем и All Seas Group, които полагат тръбите.

Истината е, че проблемът на Германия е че намесата на САЩ балансира егоистичната политика на Берлин, който реализира на гърба на Източна Европа и Украйна проекта Северен поток, който не само превърна Германия в нетен износител и диспечер на руски газ в Европа, но оставя годишно между 5-8 милиарда долара в германски компании, посредници.

Що се отнася до тристранните преговори между Украйна, Газпром и ЕС, обещанията на канцлера Меркел за гарантиран транзит на руски газ и неутрален ефект върху икономиката на Украйна са напълно несъстоятелни. Ако има вероятност от годишен договор за транзит за зимата на 2020 година, то това не се дължи на Германия, а спирането на Северен поток-2 от Дания и забавянето на проекта през България.