Известия.ru: Плюсовете на санкциите: 40% от руските бизнесмени са се възползвали от контрамерките

Известия.ru: Плюсовете на санкциите: 40% от руските бизнесмени са се възползвали от контрамерките

Известия.ru: Плюсовете на санкциите: 40% от руските бизнесмени са се възползвали от контрамерките.

 


Липсата на конкуренция обаче се е отразило негативно на качеството на руските продукти.

 

Почти всеки втори предприемач отчита положителното въздействие на санкциите върху бизнеса си, показва проучване на организацията «Делова Россия», на което “Известия” направи преглед. Така са отговорили бизнесмени, членовe на Делова Россия, които споделят, че санкциите са съкратили конкуренцията на западни стоки.В същото време 60% от запитаните смятат влиянието на санкциите върху икономиката за отрицателно. Проучването показа, че бюрокрацията и административните бариери, недостигът на персонал и лошото развитие на градската инфраструктура остават основните пречки за бизнеса. Експертите, интервюирани от “Известия”, отбелязват, че със санкциите и техните последици местната икономика се е научила да живее и дори да печели, но целта за замяната на вносни стоки не е постигната. Според тях въпросът за качеството на продуктите на руските компании остава отворен.
Русия наложи хранително ембарго през 2014 г. в отговор на санкциите на Запада. То предполага забрана на вноса в Руската федерация на някои видове селскостопански продукти и суровини, с произход от страна,  която въведе ограничения за Русия или се присъедини към тях.Ембаргото беше реализирано на три етапа: от 2014 г. – по отношение на страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, от 2015 г. – по отношение на Исландия, Лихтенщайн, Албания и Черна гора, от 2016 г. – във връзка с Украйна. Западните износители загубиха 46 милиарда долара продажби в Русия за пет години поради контра-мерките на Русия, съобщават медиите, позовавайки се на данни от Федералната митническа служба.

 

Коментар:

Материалът е типичен за пропагандата, която се стреми да представи пред руското общество картина на положителното въздействие на санкциите, които са позволили на руската икономика да развитие местни алтернативи.

Данните от федералната митническа служба за 46 милиарда долара загуби, са творчески интерпретирани. Те не отчитат фактът, че износителите от ЕС, в повечето случаи са потърсили и намерили алтернативни пазари, които са компенсирали загубата на износ към руския пазар.

Действително по някои количествени показатели и по отношение на някои стоки има заместване, основно стоки от земеделие и животновъдство. Но местните алтернативи като програма се провалиха веднъж, защото не можаха да покрият цялата номенклатура на внасяните стоки, забранени за внос и най-вече качеството на местните еквиваленти, както се посочва в статията е несравнимо по-ниско. При това не само за сметка на вкусовите качества. Последните данни за зреещ хлебен бунт намериха място в централни медии, дори в близкия до властта „Московски комсомолец”.

Но проучването е интересно, защото дава снимка на настроенията в руската средна класа по критична тема като санкциите и контрамерките. Очевидно много по-трезв и прагматичен поглед, отколкото пропагандните клишета идващи от Кремъл.