eadaily.com: Руски посланик: САЩ водят “неуместна идеологическа борба” на Балканите

eadaily.com: Руски посланик: САЩ водят “неуместна идеологическа борба” на Балканите

eadaily.com: Руски посланик: САЩ водят “неуместна идеологическа борба” на Балканите

 

Неотдавнашните изявления на Антъни Годфри, кандидат за американски посланик в Сърбия, относно „злокачественото влияние на Москва в Европа“, следват обичайната риторика и измислици на Вашингтон, който се стреми да осигури глобално господство. Това съобщи на 7 август руският посланик в Сърбия Александър Ботсан-Харченко.

Според руския дипломат, Вашингтон „не щади сили в тази неудобна идеологическа борба и открито пропагандно поведение“, като не се  и опитва да измисли поне някакви аргументи, за да подкрепи измислиците си.
Ботсан-Харченко подчерта също, че Москва по принцип отказва да приеме логиката на „конфронтация“ и „конкуренция“, която американската страна налага с подобни коментари. Той изрази изненадата си от факта, че сред основните задачи на САЩ  в Сърбия са тези, които са свързани основно с вътрешните работи на страната.


„Това е пряка намеса. Междувременно подобна задача като съживяване работата на Специалния съд за военни престъпления на Освободителната армия на Косово дори не се споменава “, заяви Ботсан-Харченко пред в.„ Новости “.

Както EADaily съобщи, през септември 2018 г., по време на посещението си в Босна и Херцеговина, руският външен министър Сергей Лавров припомни принципите на руската външна политика на Балканите. Според него „Русия винаги работи честно във външната си политика и, ако се съгласи на нещо, винаги спазва задълженията си“. Той също така нарече абсолютно неприемлива линията на някои външни играчи, които се опитват да поставят народите от балканския регион пред избор – или са със Запада, или с Русия.

 

Коментар:

Сърбия е последният шанс на руската външна политика да запази присъствие на Западните Балкани и за своя „сфера на влияние“.

Тъй като Русия не е в състояние да предложи алтенатива на Европейския съюз, в спешен порядък предлага да се сключи търговско споразумение между Сърбия и ЕАИСТ – Евразийски Икономически Съюз /ЕАИС/. Премиерът Медведев буквално преди няколко часа даде поръчение за ускоряване и завършване на преговорите.

Сключването на подобен договор с ЕАИС не може да стане без разрешение на ЕК, тъй като това пряко влияние върху рамките на преговорния процес за присъдиняване на Сърбия към ЕС. В този смисъл дори да приключат преговорите, шансът за дългосрочен договор не са големи. Или ще се работи под условие – до влизането в ЕС.

По темата европейска сигурност, Сърбия също не може да влезе със своя неутралитет, тъй като твърденията за такъв се съчетават с усилен внос на оръжия от Русия. А търговията с оръжия е част от сферата на протекция на търговски интерес в рамките на ЕС.

Именно защото руският посланик в Белград прекрасно съзнава, че няма място за конкуренция, Русия търси вариант, основната част от стратегията й на противопоставяне да премине в невидимата хибридна част. Защото във видимата и открита – тя няма шанс.