Блумберг: по време на решаващата кампания за повторение на изборите в Истанбул, Китай преведе $1 милиард на Турция

Блумберг: по време на решаващата кампания за повторение на изборите в Истанбул, Китай преведе $1 милиард на Турция

Турската хазна получи от Китай жизненоважен приток на пари по време на предизборната кампания през юни, съобщи Блумберг в петък.

Трансфер от $1 милиард, прехвърлен от централната банка на Китай, е най-големият пакет за поддръжка, изпращан от Китай в Турция, пише Блумберг.

Трансферът пристигна, когато Истанбул се готвеше за повторение на изборите за кмет. Първият резултат беше анулиран, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието възрази срещу изборните резултати – много малката разлика, в надпреварата през март на кандидата на опозицията Екрем Имамоглу, като се позова на проблеми с документи от секционни комисии и статутът на част от членовете им, които не са били държавни служители. Имамоглу повтори успеха си с далеч по-голям марж на 23 юни.

„Турция получи такава значителна сума на основане споразумение с Пекин за размяна на лира-юан от 2012 г., според източник  пряко запознат с въпроса, който е пожелал анонимност, тъй като информацията не е публична”, се казва в публикацията на  Блумберг.

Сайтът за бизнес новини отбеляза, че паричните средства са дошли в решаващ момент за Турция, когато решението за подновяване на изборите предизвика опасенията на инвеститорите за политическата стабилност на страната, което добавиха към дългосрочни опасения за нейната икономика.

Турция се бори с икономическия спад от 2018 г., когато валутна криза унищожи 28 процента от стойността на лирата спрямо долара. Високата инфлация, безработицата и дълга са сред другите притеснения за икономиката на страната. Съобщава се, че централната банка през пролетта е продала големи количества от валутните си резерви, за да държи лирата на повърхността – да е платежоспособна.

 

Виж повече тук