rusmonitor.com: Роскомнадзор изисква Google да въведе цензура в YouTube.

rusmonitor.com: Роскомнадзор изисква Google да въведе цензура в YouTube.

rusmonitor.com: Роскомнадзор изисква Google да въведе цензура в YouTube.

 
Роскомнадзор изпрати писмо до Google с искане за цензура на потребителите от Русия. По-специално регулаторът изисква:
„Вземете мерки, за  предотвратяване на популяризирането на неразрешени (незаконни) масови събития на видео хостинг на YouTube, собственост на компанията”
Според наличната информация, редица структури с канали в YouTube придобиват рекламни инструменти от YouTube (например „push notifications“) с цел разпространение на информация за неразрешени (незаконни) масови събития, включително тези, насочени към прекъсване на изборите с федерално и регионално значение.
В същото време такива “push известия” получават и потребители, които не са абонирани за каналите в YouTube.”

Роскомнадзор заплашват, че: „В случай, че Google не вземат мерки, Руската федерация ще счита това за намеса в суверенните дела на държавата, както и за враждебно влияние и възпрепятстване на провеждането на демократични избори в Русия, като запазваме правото си на адекватна реакция.

За реакцията на Google в момента не се знае нищо.

 

Коментар:

Няма да се изненадам ако Гугъл се съобрази с желанията на руските власти. Компанията получава огромни приходи от бизнеса си в Русия. Но това едва ли ще има кардинално значение, тъй като пътищата за алтернативна комуникация, извън контролираните от държавата, канали са много.

Играта е на котка и мишка, колкото повече затварят едни канали, толкова повече се отварят нови възможности. Не случайно Кремъл търси кардинално решение, чрез отключване на Русия от Интернет. По подобие на Китай. Но за закъснели безнадеждно.

Тези действия на руските власти дискредитират всяка руска платформа и софтуер. Има ограничения и предупреждение за сигурността за потребителите от ползването на анти-вирусен софтуер на Касперски. След съгласието на Телеграм да предостави кодовете за криптиране на чатовете на свои клиенти в случай на обвинения за «тероризъм» и Телеграм вече не е безопасна платформа.

Не случайно българските разследващи сега демонстрират скрийншотове от чатове в Телеграм. След обвинение за кибертероризъм /което е най-абсурдното възможно/, руските служби съдействат на българските и така се разкодират съобщенията.