Пазарите на петрол на ръба въпреки падането на цената

Пазарите на петрол на ръба въпреки падането на цената

Международната енергийна агенция/IEA нарече глобалното търсене на петрол „крехко“ на фона на признаците на забавяне на икономиката. „Ситуацията става още по-несигурна: търговският спор между САЩ и Китай остава нерешен и през септември предстои да бъдат наложени нови тарифи“, казва в месечния си доклад базираната в Париж агенция. „Прогнозата е нестабилна с по-голяма вероятност за преразглеждане надолу, отколкото възходяща“. Въпреки обещанието на Саудитска Арабия, да задържи износа на нефт под 7 милиона барела на ден/ bpd  и даде тласък на цените на петрола, настроенията остават безспорно мечи.

IEA отново намали прогнозата за растеж на петрола. Последният доклад на IEA за петролния пазар показва някои тревожни цифри относно търсенето на петрол. Потреблението намаля през май със 160 000 bpd спрямо същия период на миналата година. Между януари и май търсенето е нараснало само с 520 000 bpd, което е най-слабото увеличение от 2008 г. Като цяло, агенцията намали растежа на глобалното търсене за 2019 г. до 1,1 милиона барела/ден. Данните предлагат допълнителни доказателства за икономическото забавяне.

OPEC гледа към по-големи намаления. Доклади сочат, че Саудитска Арабия призовава други страни-добиващи петрол да предприемат по-задълбочени действия в отговор на плъзгащите се цени. Докладът сам по себе си помогна като предизвика повишаване на цените. Петролнот кралство също обяви, че ще задържи износа на петрол  под 7 милиона bpd.

Новите тръбопроводи  в басейна на Permian носят успокоение. Добиващите петрол в басейна на Permian, САЩ могат да видят не само разширен капацитет на средния поток, но и по-ниски такси, тъй като новите тръбопроводи там предизвикват конкуренция. През следващите няколко месеца капацитет от 1,6 милиона барела /ден ще измат онлайн, като още 900 000 bpd ще бъдат пуснати в действие преди края на годината. Тясното място в талвега ще се трансформира бързо в излишък. „Няма как други 2,5 милиона барела да чакат да бъдат изпратени в Корпус Кристи (Тексас)“, казва Санди Фийлдън, анализатор от Morningstar, пред Ройтерс. “Ясно е, че ще има прекалено голям капацитет … Ще се купуват барели на едро в Мидланд, повече отобикновено.”

Търсенето на природен газ в САЩ е рекордно високо, но цените падат. Причината е в покачващия се добив. Спот цените на бенчмарка в Henry Hub NG-W-HH-SNL в Луизиана са близо до 20-годишно дъно. “Всички бикове са изчезнали”, каза Кайл Купър, консултант в ION Energy в Хюстън, пред Ройтерс.