Молдова търси отстъпка от цената на руския газ преди изтичането на сделката в края на 2019

Молдова търси отстъпка от цената на руския газ преди изтичането на сделката в края на 2019

Акценти

 

  • Президентът постави началото на разговори за нова сделка с Газпром
  • През 2018 г. Молдова е купила 2,94 млрд. куб. м руски газ
  • Новият газопровод с Румъния се забави

 

Молдовският президент Игор Додон посети Москва за разговори с Газпром за ново споразумение за доставка и транзит на газ – включително искане за отстъпка от цената на газа.

Бившата съветска държава Молдова – както и по-голямата й източна съседка Украйна – е загрижена, че нейната роля като транзитна страна за доставките на руски газ за Европа е изложена на риск поради изграждането на байпасните тръбопроводи Турски поток и Север поток 2.

Подобно на Украйна, сделката с Газпром за доставки и транзит на газ за Молдовагаз изтича на 31 декември 2019 г.

“Ние […] трябва да започнем преговори с руската страна за сключване на нов договор за доставка на газ и транзит след 1 януари 2020 г.”, каза Додон на страницата си във Facebook.

“Опитът от предишни години показва, че забавянето на този процес може да застраши енергийната сигурност на страната, особено през студените периоди на годината”, каза Додон.

Молдова бе поставена в трудна ситуация в края на 2016 г., когато изтече 10-годишната й сделка с Газпром  за доставка и транзит,  като новата тригодишна сделка беше оповестена едва през  януари 2017 г.

Съгласно сделката, Moldagaz  удължи договора с Русия за внос на газ, петролно индексиран до края на 2019 г., при същите условия на предишната 10-годишна сделка, която продължи от 2007 г. до края на 2016 г.

 

Повишение на цената

Додон каза също, че ще поиска от Газпром  отстъпка от цената на газа, след като цената, която плаща за руския петролно индексиран газ, съгласно договора, се повиши с около 25% през първото тримесечие заради по-високите цени на петрола.

Moldovagaz ще плати през първото тримесечие около $237.46/1000 куб. м за руския  газ.

“Тази тема ще бъде разгледана в разговорите ми с руските власти и ръководството на  Газпром. Евентуален консенсус в тези преговори би ни позволил значително да намалим необходимостта от повишаване на вътрешните газови тарифи”, каза Додон.

Миналата година Газпром достави 2,94 млрд. куб. м руски газ на Молдова, която също е ключова транзитна страна за доставки на руски газ през Украйна към Румъния, България, Гърция и Турция.

Но с изграждането на тръбопровода Турски поток с капацитет  от 31,5Bcm/година и европейското му разширение на сушата, маршрутът през Украйна и Молдова може да излезе от употреба.

 

Интерконектор с Румъния

Миналата година Молдова заяви, че няма да поднови сделката си с Газпром  в края на 2019 г., защото ще може да внася газ от Румъния с изграждането на нов интерконектор.

Тръбопроводът с капацитет 1,5 млрд. куб.м / годишно  е проектиран така, че да позволи пълна взаимовръзка между двете системи и да даде възможност на Молдова да внася по-големи обеми газ от члена на ЕС Румъния.

Румъния – с добива си на газ е трета по ръст в ЕС – има капацитет за добив на газ от около 11 млрд. куб.м / годишно, който до голяма степен изразходва на вътрешния си пазар, но с новите черноморски проекти, които ще започнат да отчитат добив през следващите години, Румъния вероятно ще има излишък от газ за износ.

Очакванията бяха, новият интерконектор да бъде завършен навреме, за да потече  газ до края на 2019 г., но работата се забави и предвижданията са, че няма да приключи преди лятото 2020 г., което принуди Молдова да промени позициите си по вноса на газ от Русия.

Проектът за тръбопровода ще завърши връзката на газопреносните системи на Румъния и Молдова чрез свързване на Кишинев, основен район на потребление на газ в страната, към интерконектора между източния румънски град Яси и Унгени.

Връзката Яси – Унгени е построена през 2014 г. и потоците започват да текат през април 2015 г., но оттогава през връзката са преминали само малки количества газ.

От Кишинев газът би могъл също така да бъде изпратен в украинската система.

Напредъкът  в инфраструктурата в Югоизточна Европа проправи пътя за насочване на газ в посока юг-север – което на теория би означавало, че гръцкият втечнен природен газ по суша може да си проправи път на север през България, Румъния и Молдова към Украйна.

Източници от индустрията обаче твърдят, че цената на поток газ по този дълъг път би била твърда скъпа в сравнение със закупуването на руски газ.

 

Виж повече тук