rbc.ru: Кремъл се противопостави на “несъразмерната употреба на сила” срещу протестиращите

rbc.ru:  Кремъл се противопостави на “несъразмерната употреба на сила” срещу протестиращите

rbc.ru:  Кремъл се противопостави на “несъразмерната употреба на сила” срещу протестиращите

 

Кремъл смята, че действията на служителите на реда по време на протести в Москва са “абсолютно оправдани”. Това заяви говорителя на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава РБК.

“Смятаме: първото – несъразмерната употреба на сила от държавните служители е абсолютно неприемлива и също така смятаме, че действията на органите на реда за спиране на обществените вълнения за абсолютно оправдани. <…> Властите правят всичко, за да спрат размириците и да осигурят сигурност на митингите”, каза Песков.

 

Коментар:

Изявленията на говорителя на руския президент идват ден след като социалните мрежи в Русия и медии, дори такива близки до властта, включително и отделни политици, сметнаха за нужно да се разграничат от действията на Собянин и московския ОМОН плюс Росгвардия.

В оценката се съдържат взаимно изключващи се тези – че употребата на сила е несъразмерна и че действията на властите са оправдани.

Путин очевидно желае да се измъкне от ситуацията, като остави отговорността на регионалните ръководители и на Собянин. Все още е рано да се твърди, че разочарованите от него гласоподаватели ще преминат към опозицията. Данни от изследвания на Левада Центъра, насочиха вниманието към това, че разочарованието ражда пасивност, не толкова преминаване в лагера на опозицията.

Става обаче все по-ясно – изборите не са вариант за руската опозиция, остана улицата.

Путин усети, че резултатите, които ще получи, няма да му дадат друг ход, освен да признае, че има друг център на властта.

Той научи уроците от Турция, със загубата на Анкара и Истанбул, от Ердоган и твърдо решен да не ги допуска.