kommersant.ru: Газпром моли правителството да финансира мегапроекти в Балтика

kommersant.ru: Газпром моли правителството да финансира мегапроекти в Балтика

kommersant.ru: Газпром моли правителството да финансира мегапроекти в Балтика

 

Изпълнителният директор на Газпром Алексей Милър помоли правителството да подкрепи проекта Kомплекс за преработка и втечняване на газ, както и най-големият газохимичен комплекс в страната, които те планират да изграждат на брега на Балтийско море близо до Уст-Луга, съобщиха от “Ведомости”, позовавайки се на писмото на господин Милър до премиера Дмитрий Медведев. Двата проекта е планирано да придобият статут от национално значение за икономиката на страната.

Олег Осипов, говорител на премиера, заяви, че засега няма решение за формата на подкрепа за проекта.

През юни г-н Милър заяви, че разходите за създаване на интегрирана централа на Газпром за втечняване на природен газ и етан в Уст-Луг ще възлизат на 900 милиарда рубли. Проектът може да бъде финансиран от ВТБ, ВЕБ, Газпромбанк и дори от Националния резервен фонд. Още в началото на април разходите по проекта бяха оценени от Газпром в размер на над 700 милиарда рубли.

 

Коментар:

Газпром никога не е била “стандартна” компания, именно благодарение на огромния обем от скрити и открити начини за субсидирането и от страна на руската държава. Обяснението, че Газпром е принуден да осигурява газ и топлина в райони, в които дейността априори няма как да бъде икономически обоснована, покрива само една, малка част от финансовите потоци от федералния и регионалния бюджет към компанията.

В случая обаче подкрепата излиза извън рамките на обичайното, защото касае пряка държавна намеса и субсидия в изграждането на ВПГ Балтийский в Уст-Луга, с пряка цел да отрази конкуренцията на американски и друг ВПГ газ в основния пазар на компанията – Европа. В същност без помощ от държавата Газпром не може да построи терминала, въпреки че постоянна демонстрация на счетоводни печалби и обявените дивиденти.

Основната част от държавната подкрепа идва под формата на консолидирани заеми от държавни банки, с проектна гаранция, т.е. рисковете за банките се покриват от държавата.