ЧЕЗ планира до края на 2022 г. да продаде активи в Румъния, България, Полша, Турция

ЧЕЗ планира до края на 2022 г. да продаде активи в Румъния, България, Полша, Турция

Чешката енергийна група ЧЕЗ заяви във вторник, че планира да продаде активите си в Румъния, Полша и Турция и да завърши продажбата на активи в България до края на 2022 г., пише на 13 август  SeeNews.

Компанията е регистрирала  приключването на продажбата на своите активи в България, както и на активи за производство и дистрибуция в Румъния, Полша и Турция като част от актуализираната си стратегия, заяви ЧЕЗ при представяне на неодитираните консолидирани финансови резултати на групата за първата половина на 2019г.

„Целта е тези активи да бъдат продадени до края на 2022 г. Приносът на активите към годишната EBITDA /приходи преди лихви, данъци и амортизация/ за 2018 г. на ЧЕЗ е 5,5 милиарда крони (238 милиона долара / 213 милиона евро)“, заявиха от компанията.

Обновената стратегия от 2019 г. до 2025 г. предвижда по-силен фокус върху вътрешния пазар и излизане от сегменти и пазари с непривлекателни перспективи.

През май чешките медии цитираха изпълнителния директор на GEZ Даниел Бенес, че групата планира да продаде активите си в Румъния, България, Полша и Турция. “В рамките на новата стратегия имаме амбицията да напуснем България през следващите години”, е казал Бенес в интервю за вестник “Hospodarske Noviny”.

CEZ Group присъства в Румъния от 2005 г., когато пое националната дистрибуторска компания Electrica Oltenia. В момента обслужва над 3,5 милиона клиенти на местно ниво чрез девет компании.

През юни финансовата и застрахователна група Еврохолд България/Eurohold Bulgaria съобщи, че е подписала споразумение за придобиване на активите на ЧЕЗ в България за 335 милиона евро (378,9 милиона долара).

Активите на ЧЕЗ в България включват 7 компании.

 

 

Виж повече тук