Русия: Председателят на Думата обвинява САЩ, че са повлияли на Зеленски за Указа за гражданство

Русия: Председателят на Думата обвинява САЩ, че са повлияли на Зеленски за Указа за гражданство

Какво се случи: Вячеслав Володин, говорителят на руската държавна Дума, обвини Съединените щати, че са повлияли на решението на украинския президент Володимир Зеленски да улесни процеса на получаване на украинско гражданство от руски граждани, които са заплашени от преследване, съобщи ТАСС на 13 август.

Защо има значение: Преминаването към друго гражданство и предлагането на паспорти бързо се превърна в една от най-важните спорни точки между Украйна и Русия, откакто Зеленски встъпи в длъжност, което допълнително подкопава перспективите за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Предистория: Руският президент Владимир Путин подписа на 24 април Указ, за да улесни получаването на руски паспорти и гражданство от жителите на Донецка и Луганска области в Източна Украйна. След това Зеленски подписа на 13 август Указ за улесняване процеса на предоставяне на украинско гражданство на руски граждани, които са изправени пред опасността от преследване в Русия, заради политическите си  убеждения.

Повече четете тук