rbc.ru : Кремъл ще обсъди нова система на избори в Думата при ниски резултати от ЕР ( Единна Русия).

rbc.ru : Кремъл ще обсъди нова система на избори в Думата при ниски резултати от ЕР  ( Единна Русия).

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

rbc.ru : Кремъл ще обсъди нова система на избори в Думата при ниски резултати от ЕР
( Единна Русия).

 

Евентуална промяна в правилата за избори в Държавната дума ще зависи от резултатите на Единна Русия в регионалните кампании. Ако тя получи по-малко от 40% от гласовете в списъците, Кремъл може да обмисли увеличаване на дела на едномандатните райони

 

Основен критерий
Резултатите от изборите за законодателно събрание и общински съвети, които ще се проведат в един  и същи ден ,на 8 септември, ще станат основен критерий за Кремъл при обсъждането на възможна парламентарна реформа.
Ако Единна Русия спечели средно по-малко от 40% от гласовете в списъците, тогава може да стартира дискусия относно промяната на избирателната система в Държавната дума, заявиха три източника, близки до президентската администрация на РБК. Става въпрос за пропорциите на депутатите, избрани от партийните списъци и едномандатните депутати. Ако Кремъл реши да направи промени, тогава делът на едномандатния може да се увеличи до 75%, а делът на списъчните депутати да намалее до 25%.
Сега схемата е “50 на 50″. От 450 депутати половината се избират по партийни листи, половината в едномандатни избирателни райони.

 

Коментар на БА

Появата на този коментар и то в близък до властите информационен сайт идва да покаже, че Кремъл се готви за План Б, в случай че умното гласуване, предолжено от Навални и съратници прораби и изхвърли кандидатите на ЕР извън Московската дума и другите местни законодателни органи.

За мен е прекалено рано и прекалено оптимистично да се смята, че някой ще допусне катастрофална загуба на ЕР, пред вид на изключителни възможности за манипулации на изборите, особено в провинцията. Но още от сега може да е ясно, че ЕР ще има сериозни проблеми в Москва и Петербург.