RBC.ru: Върховната Рада отмени депутатския имунитет

RBC.ru: Върховната Рада отмени депутатския имунитет

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

RBC.ru: Върховната Рада отмени депутатския имунитет

 

Депутатите одобриха инициативата на екс-президента Петро Порошенко.

Върховната Рада прие изменения на Конституцията на Украйна, като лиши от имунитет депутатите, според Twitter страницата на парламента на страната.

За това решение са гласували 373 от 404 народни депутати, включително бившият президент, лидер на партия “Европейска солидарност” Петро Порошенко. Минимумът, необходим за окончателното одобрение на измененията в конституцията, е 300 гласа.

Нито един парламентарист не гласува против, трима се въздържаха. Цялата партия на Виктор Медведчук, опозиционна платформа – За живота, не гласува.

Измененията предвиждат изключването от основния закон на нормата, че депутатите не могат да бъдат преследвани, задържани или арестувани без съгласието на Радата. В същото време остава норма, която позволява на депутатите да не носят юридическа отговорност за резултатите от гласуването или изявленията в парламента, с изключение на отговорността за обида или клевета. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2020 г.

 

Коментар на БА

Предложението на екс-президентът Порошенко идва на фона на очакванията, че новият президент Зеленски ще започне през прокуратурата, открити процеси срещу него и неговите привърженици. В действителност, този изпреварващ ход на Порошенко, показва, че той не се страхува от подобно развитие. Самият факт че единствено проруската партия на Виктор Медведчук се въздържа, означава че вероятно този закон ще бъде използван за ограничаване на възможностите за анти-украинска дейност на проруските депутати, извън техните изявление в Парламента.