Greece.Greekreporter.com: Ердоган е сниман пред разделена карта на Беломорието

Greece.Greekreporter.com: Ердоган е сниман пред разделена карта на Беломорието

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Greece.Greekreporter.com: Ердоган е сниман пред разделена карта на Беломорието

От Филип Хризопулос – 2 септември 2019 г.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължава своята провокативна, експанзионистична реторика срещу Гърция и Кипър, този път като е сниман пред карта, изобразяваща половината от Егейско море чак до Крит като принадлежаща на Турция.

Картата на така наречената „Синя родина“ показва морските граници на Турция, простиращи се през гръцките острови в източната и югоизточната част на Егейско море и дори до Цикладите, показваща площ от 462 000 квадратни километра (290 000 кв.мили.), за която Анкара твърди че е нейна собственост.

Снимката на Ердоган, направена по време на събитие в Университета за национална отбрана в Истанбул през уикенда, подтикна гръцкия външен министър Никос Дендиас да отговори.

„Границите на държавите не се определят от нито една карта, която човек обича да рисува, а въз основа на международното право“, заяви Дендиас в понеделник по време на телевизионно интервю.

Незаконните действия на Турция, добави той, “просто затвърждават имиджа му на нарушител и не дават никакви правни резултати”, докато той призова Анкара да “действа сериозно” и да се върне към рамката на международното право.

 

Домакин на провокации

Това е последното, в дълъг ред от провокативни действия от Анкара. Това, което прави всички тези провокативни изявления и действия по-обезпокояващи, е, че обикновено са последвани от предупреждения, че Турция е решена да използва военна сила, ако някой се опита да постави всякакъв вид пречки пред реализацията на тези претенции.

Планът „Синя родина“ поставя териториални претенции в Черно море, Беломорието и Източното Средиземноморие чак до Египет и Либия. Също така Турция поддържа армейски сили на границата със Сирия, твърдейки, че те са там, за да защитят територии от кюрдски „терористи“.

Анкара предприема стъпки към постигането на тази цел. По отношение на Гърция Турция се опитва да ограничи гръцките териториални води до шест морски мили. Ердоган често заявява, че в егейските води трябва да има общ суверенитет.

 

Коментар на БА

Картата пред която Ердоган развива своите тези за изключителни права в Егейско море, особено в сферата на свободните интерпретации с икономическата зона около гръцките острови, никак не е безобидна, най-вече с оглед на случващото се около Кипър. Претенциите в Черно море са по-скромни, но напрежението между Гърция и Турция относно разделението на ресурсите и правата може да произведе искра във всеки момент. Разбира се, тези новини трябва да се дисконтират за политически и пиар мотиви, но тревогата остава.