Комсомольская правда: Българското външно министерство: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа половин век репресии

Комсомольская правда: Българското външно министерство: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа половин век репресии

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Комсомольская правда: Българското външно министерство: Щиковете на Съветската армия донесоха на Източна Европа половин век репресии

Едуард Чесън @edvardchesnokov

 

Така външното министерство на балканската страна реагира на руската изложба за годишнината от освобождението на София. Руското посолство вече отговори, че никой дори не е видял новата експозиция

Тази есен отбелязваме не само печална дата (80-годишнината от началото на Втората световна война), но и по-оптимистични годишнини: 75 години от освобождението на Източна Европа, включително и на България.

Изглежда обаче, че не всички са доволни. На 3 септември българското външно министерство даде официално изявление пред медиите: “Щиковете на Съветската армия донесоха на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, потушаването на гражданските свободи и изоставането на икономиката от развитите европейски страни.”

Честно казано, българското външно министерство в своето изявление въпреки това „не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма в Източна Европа“. Но той призовава руските дипломати “да не заемат позиция в подкрепа на съмнителната историческа теория за” освобождението “[на България от Червената армия през 1944 г.]” – като проявата на подобни възгледи, според тях, е намеса на Москва във вътрешните работи на София.

Информационният повод за подобни твърдения, според дипломатите, е изложба на архивни документи за 75-годишнината от освобождението на България. Която ще се открие в руското посолство в София … почти седмица по-късно, на 9 септември. Тоест Министерството на външните работи на България, осъждайки „съветските щикове“, действа в най-добрите традиции на авторитарните общности: „Не съм го чел, но го осъждам“.

Не всички в България забравиха подвига на съветските войници. Акцията безсмъртен полк на 9 май 2019 г.

Но това кратко, но категорично отговаря на руското посолство в България във Facebook:

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим в нашия културно-информационен център, беше подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и има за цел единствено запознаване на българската общественост с архивни материали от руски хранилища […]. “Тази изложба няма нищо общо с днешния български политически дискурс или отделни политически сили, така че ние сме малко обезкуражени, че можете да правите всякакви официални изявления, преди да се запознаете със самата експозиция.”

Припомнете си, че годините на Втората световна война България прекара като част от нацистката “ос”. И въпреки че не изпраща войски срещу СССР на Източния фронт, тя осигурява значителна подкрепа на Райха – например до 1944 г. българските ВВС и ПВО свалят повече от сто самолета на антихитлеристката коалиция – предимно американски и английски – насочени към бомбардировките на петролни находища в съседна Румъния.

 

Коментар на БА

В реакцията на Комсомолская правда правят впечатления два момента, първо тоталното отсъствие на коректно представяне на историческите факти. В Русия единици са учените, които си позволяват да говорят за фактическата обстановка непосредствено преди обявяването на война от Съветския съюз и нахлуването на Червената армия в България, която е обявила война на Германия. Аналогията тук се самоналага – нахлуването на Съветския съюз на 17 септември 1939 година в Полша. Правителството в София, когато Червената армия нахлува, е съставено от противници на обвързването на България с Хитлер.

 

Пълния коментар четете в ВulgariaАnalytica