politnavigator.net : Русия не влияе на ситуацията в Босна и Херцеговина – казват тамошните сърби със съжаление.

politnavigator.net : Русия не влияе на ситуацията в Босна и Херцеговина – казват тамошните сърби със съжаление.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

politnavigator.net : Русия не влияе на ситуацията в Босна и Херцеговина – казват тамошните сърби със съжаление.

 

Членът на Президиума на Босна и Херцеговина (най-висшият представителен орган) Милорад Додик отрече твърденията на Западa, че Русия подхранва сръбския сепаратизъм.

Той заяви това в интервю за сп.“Експерт“, съобщава кореспондент на «ПолитНавигатора»..

„Босна и Херцеговина е творение на Държавния департамент и на тогавашния американски елит, водени от Клинтън. Всички тези приказки , че руснаците замислят или правят нещо, са породени от опита на американците да намерят мотив. В крайна сметка те вече нямат мотив. Преди това те са имали Организацията на Варшавския договор за враг, което е  и мотивът за съществуването на НАТО.
Сега това вече го няма, но негативното отношение  към руснаците, което се формира през годините, се запази и сега е най-лесно за тях да сплашат обществото с всякакви истории на ужасните  руснаци “, обясни Додик.
Той подчерта, че никой никога не е извършвал дестабилизиращи действия от страна на Русия.
“Много бих искал Русия да дойде тук и да стане противотежест на западните страни, но това не се случва “, оплаква се бившият президент на Република Сърбия.

 

Коментар на БА

В същност Додик е прав в едно отношение, за ограничеността на ресурсите на руската външна политика и невъзможността тя да издържа свои режими, дори в стратегически важни страни от Западните Балкани, като алтернатива на ЕС и НАТО. Това не е само и толкова функция на ограничените средства в руския бюджет, но и на новия модел на управление при Путин, който за разлика от Съветския съюз, не желае да изхранва „съюзници“, извън онова, който неговите олигарси могат да договорят като насрещни ползи – това което може да се оприличи на путинов империализъм.Разбира се, Кремъл подкрепя Додик, включително финансира негови дейстия, но само в рамките на кампания за поддържане на неговия капаците за дестабилизация и блокиране на действията на ръководството на Босна и Херцеговина. Тоест за блокиране на влизане на страната в НАТО ще се намерят средства, за цялосто решение и развитие на Република Српска, за инвестиции и субсидии – пари няма.