vesti.uz : «БРАТУШКИTE» СПЪВАТ МОСКВА

vesti.uz : «БРАТУШКИTE» СПЪВАТ МОСКВА
ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

 

vesti.uz : «БРАТУШКИTE» СПЪВАТ МОСКВА

 

Българското външно министерство заяви, че Червената армия не  e донесла свобода, като е победила  фашистка Германия, а репресии и изолация от Европа. И затова терминът “освобождение на България” може да се счита за руска намеса във вътрешните работи на София.

Така стана ясно, че тезата на полския президент Дуда, че Втората световна война всъщност приключва едва през 1989 г., стартира нова пропагандна кампания, предназначена да дискредитира Великата победа, чиято 75-годишнина наближава.

Президентът на Естония Керсти Каджулайд „вдигна ръка“ като ученичка. Тя също е сигурна, че страната й е напуснала Втората световна война само преди 25 години, когато „напуснаха последните автомобили с екипировката на окупационните сили“. А преди това милите естонци живееха  в условия на „страдание, икономическа регресия и лишаване от свобода“.

Нищо, че никой не може да си спомни кога Естония влиза във войната, какви победи има и как е „победила“ СССР .Бившият президент на Латвия (1999–2007 г.) Вайра Вике-Фрайберга също се присъедини: Родителите ми помнят събитията в Латвия през 1940 г. . Тогава латвийците подадоха „петиция“ с молба за присъединяване към Съветския съюз – те бяха принудени да го подпишат с насилие. “ Но кой попречи на латвийците да грабнат оръжие и да се бият за свобода?Британският премиер Борис Джонсън веднага изскочи и сравни СССР с нацистка Германия.Няма съмнение, че цялата тази мръсна и злобна кампания започна със сигнал от Вашингтон. Е,  на „хъркащият“ хор не му отне много време да чака. Това радва. Накрая ще бъде възможно да се разкаже без колебание за „подвизите” на България, която се присъединява към коалицията на победителите едва през 1944 година. Около 60 хиляди поляци заловени във военни униформи на Вермахта. Относно чехите, доблестно, с преизпълнение на всички планове, работещи върху Райха. За фалшивото словашко въстание с участието на затворници сред руснаците, узбеците и татарите. За Румъния, с чието гориво германските танкове носеха смърт.

 

Коментар на БА

От статията става ясно, че нещата не са фокусирано само върху България, а са част от разчистване на сметки между Русия и „предателите“ в Източна Европа. В действителност истинската битка върви в самата Русия между наратива за добрия Сталин и лошия Елцин и Горбачов. За това каква Русия иска да бъде. И докато вижда в движението на Червената армия освободителна мисия, като пропускат причинно-следствената връзка с последващите 45 години нещата няма да мръднат и разломът между Русия и Източна Европа само ще се разширява.