TASS.RU : Руското историческо общество реагира на изявлението на България за Червената армия

TASS.RU : Руското историческо общество реагира на изявлението на България за Червената армия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

TASS.RU : Руското историческо общество реагира на изявлението на България за Червената армия

 

В организацията са изненадани от твърдение на България, че съветската армия донесе “половин век репресия” в Централна и Източна Европа

 

МОСКВА, 4 септември. / ТАСС /. Изявлението на българското външно министерство относно ролята на Съветския съюз в освобождаването на страната от фашизма по време на Великата отечествена война е озадачаващо за Русия. Това мнение беше споделено пред ТАСС в сряда от Константин Могилевски, член на Президиума на Руското историческо дружество (RIO), изпълнителен директор на Фондация „История на Отечеството“.

 

В навечерието на българското външно министерство излезе с официално изявление във връзка с провеждането в София на изложба, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, в която се посочва, че „щиковете на съветската армия донесоха на хората от Централна и Източна Европа половин век репресии, задушаващи гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и изолация от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски държави. ”

 

„Изявлението на българското външно министерство предизвиква известно недоумение, тъй като е неправилно по отношение на работата на голям екип от историци, архивисти, музейни работници, които подготвят изложба за освобождението на източноевропейските страни от Червената армия в продължение на няколко месеца. Тази работа е силно професионална, за разлика от изявленията на българското външно министерство, но мисля, разбира се, че в България малцинството мисли по същия начин като хората, които са публикували това изявление “, каза Могилевски.

 

Според него отрицателно изявление ще бъде само добра реклама за изложбата. “Смятам, че подобно изявление на Министерството на външните работи е най-добрата реклама на тази изложба. Тя ще се проведе в Руския културно-информационен център [в София], входът ще е безплатен. Ако билети се продават там, би било трудно да се измисли по-добър начин за подгряване на интереса към нея.” , – смята члена на Президиума на РИO.

 

Той подчерта, че българските партньори, с които взаимодейства Руското историческо дружество, са му известни като хора, които внимателно съхраняват историческата памет, и отбеляза, че историческите въпроси трябва да се решават чрез диалог. “Планираме да открием изложбата на 9 септември и да поканим всички – български дипломати, професионални историци и просто любители на историята да посетят тази изложба. Подчертавам, че историческите въпроси се решават в професионална дискусия и ние сме готови да организираме кръгла маса в Русия или България и да говорим за какво се случи тогава “, заключи историкът.

 

Коментар на БА

След вчерашната ми реакция и свързването на дейността на Руското Историческо Общество с дейността на руските специални служби, включително през президента на РИО Сергей Наришкин, днес от името на организацията реагира техническото лице, изпълнителния директор Могилевски.

Не изненадва надменността – професионализма на РИО за сметка на непрофесионализма на МВнР – нещо, което не му е нито в портфейла, нито в компетенцията. Това е отглас на вековната имперска черта – България още не е дорасла да прави самостоятелно политика и да взема решения.

Както и бележката, че мнението на МВнР е отражение на мнението на малцинството от българи. Да се чуди човек, как органи на правителството работят за малцинство.

Важното е , че след първоначална кампания в руските медии и институции, Москва отново ще разчита на местните си проксита за да изнесат нейната битка.