eadaily.com: „Турски поток” в България може да се окаже дългосрочно строителство

eadaily.com: „Турски поток” в България може да се окаже дългосрочно строителство

CBBSS Energy


 

eadaily.com: „Турски поток” в България може да се окаже дългосрочно строителство

 

Делото на победителя в търга за изграждането на продължението на Турски поток в България може да продължи с месеци или дори години. Това съобщи пред Global Platts  говорител на Върховния административен съд на България. Той каза, че първите заседания са насрочени за 24 октомври, когато съдиите ще приключат ваканцията си. В същото време, според говорителя на съда, делото няма времева рамка и може да продължи с месеци или дори години. Освен това без решение на съда операторът на българската газопреносна система “Булгартрансгаз” и изпълнителят не могат да подпишат договор за извършване на работата.

Агенция Global Platts отбелязва, че и двамата потенциални изпълнители вече предлагат да завършат работата не за 250 дни, а за 615. По този начин, газопроводът от 474 километра, който свързва газопреносните системи на България и Сърбия, не може да бъде изграден преди края на 2021 г. – две години по-късно от планираното. И в близко бъдеще доставките на газ от Турски поток към Сърбия, Хърватия, Унгария, Босна, Черна гора и Австрия ще бъдат невъзможни.

Вижте превода на целия текст в седмичния нюзлетър.

 

Коментар на БА

Този материал на Платтс дава точна представа защо днес не се подписва договор, както обеща премиерът Борисов. Съдебната процедура разбира се няма да продължи години, но трябва да се спазва. В момента се правят опити да се реализира вариант, печелившите Аркад да наемат като подизпълнители компаниите от конкурентния консорциум. Но и това е лесно да се каже, трудно да се направи.

Изводът е, проектът Турски поток ще се забави и в никакъв случай няма да осигури тотален монопол на Газпром върху интерконекторните капацитети – входящи и изходящи от България