tass.ru : Путин заяви, че Турция след закупуването на С-400 е надеждно защитена.

tass.ru : Путин заяви, че Турция след закупуването на С-400 е надеждно защитена.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БАtass.ru : Путин заяви, че Турция след закупуването на С-400 е надеждно защитена.

 

Турция след закупуването на руската ракетна система С-400 е надеждно защитена, ролята й в международните дела и регионът нараства, заяви руският президент Владимир Путин.

“Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган неотдавна говори с мен. Той, реагирайки на цялата тази ситуация (евентуалното присъединяване на Русия към Г7 и възраждането на вероятността Русия да се присъедини във формат  Г8 – ТАСС), каза:” Защо не повдигнахте въпроса, че Турция трябва да бъде в този състав? “, се обърнал Ердоган към Путин по време на дискусията на пленарната сесия на Източния икономически форум (ИИФ). “Мисля, че след като Турция сега, придоби С-400, и е надеждно защитена по небе,  работата й в този формат също би била необходима и подходяща, като се има предвид ролята й в международните отношения и в региона.” – добави руският лидер. Отговаряйки на допълнителен въпрос от модератора Сергей Брилев, правилно ли разбира, че Г-20 е именно форматът, който решава глобални проблеми, Путин изрази мнение, че днес това е най-представителната международна организация, ангажирана с координиране на позиции в икономическата сфера.

 

Коментар на БА

От доста време Путин се опитва да намери прагматичен ъгъл и подход към егото на Ердоган след доставката на С-400. Вън от съмнение, тук той споделя реални тези, за полезността на ПВО системата, за геополитечския престиж на Турция. Особено в контекста на възможностите на системата да покрие целия периметър на Източното Средиземноморие и агресивните опити на Ердоган да наложи свой дневен ред в това кой може да добива нефт и газ и кой може да я транспортира.Казаното по повод на /не/участието на Русия в Г-7 е тривиален пиар за вътрешно ползване в Русия, при което обществеността трябва да разбере че реалния глобален дневен ред се решава във формат Г-20. Със сигурност има право, но координацията на западните страни се реализира във формат Г-7, от който Путин не е вече част. Вътрешен кръг от който Путин е изключен.