Ria.ru : Додон заяви, че Молдова не може да бъде член на НАТО.

Ria.ru : Додон заяви, че Молдова не може да бъде член на НАТО.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Ria.ru : Додон заяви, че Молдова не може да бъде член на НАТО.

 

Молдовският президент Игор Додон в интервю с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че неутралният статут на страната няма да позволи тя да бъде член на никакви военни блокове, включително Северноатлантическия алианс.


“Срещнах се с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Неутралният статут на Република Молдова означава неучастие във военни блокове, включително НАТО. Въз основа на това ние възнамеряваме да търсим международно признаване на конституционния статут на постоянен неутралитет на страната ни”, написа Додон на страницата си във Facebook ,

В същото време президентът отбеляза, че статутът на постоянен неутралитет, залегнал в конституцията и балансираната външна политика, остават основните приоритети за ръководството на Молдова. Това включва изграждането на добросъседски отношения с всички международни партньори на принципа на взаимното уважение.

 

Коментар на БА

Известно е, че молдовският президент е изразел на интересите на проруските кръгове в страната, които фиксираха в конституцията, по настояване на Кремъл, принципа за неутралитет на Молдова. Членството на страната не е нито предстоящо, нито единственият вариант за взаимодействие и двустранно военно сътрудничество, особено в контекста на гарантиране на сигурността.

Не е тайна, че неутралните Швеция и Финландия, рязко повишиха равнището на взаимодейстиве с НАТО, включително относно обезпечаването на гаранции за военна помощ и подкрепа в случай на агресия от Русия.