rusmonitor.com : “Ако ще заключват за мирен протест, ще има въстание.” Последната дума на Константин Котов в съда.

rusmonitor.com : “Ако ще заключват за мирен протест, ще има въстание.” Последната дума на Константин Котов в съда.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БАrusmonitor.com : “Ако ще заключват за мирен протест, ще има въстание.” Последната дума на Константин Котов в съда.

 

Продължават “съдебните” процеси на арестуваните участници в така нареченото московско дело, които не могат да бъдат наречени нищо друго освен беззаконни процеси. През целия ден на 4 септември , един по един, полицейски бусове спираха до сградата на Тверския окръжен съд в Москва, където бяха вкарвани активисти или просто случайни граждани, заловени от полицията по време на последните протести. Днес продължават срамните „съдебни“ дела.
Един от обвиняемите е московският активист Константин Котов, задържан от силите за сигурност по време на протестите на 12 август – той е обвинен в “многократни нарушения на закона за митингите”.
Характерното в случая  е, че вместо да иска   снизходителност или да се признае за виновен,  Котов упражни правото си на последната дума, като направи реч, чието съдържание може да стане пророческо:
„Политическите условия в страната са такива, че остава само да излезете на улицата с мирен ненасилствен протест. Но и за него наказват. Съдят ме за това, че се опитвам да достигна до обществото и властите. Вярвам, че режимът си копае гроб по този начин. Ако заключват за мирен протест, ще има въстание.
Как режимът не разбира това? Не искам това. Русия със сигурност ще бъде свободна! Просто трябва да не се страхуваме от това. “

Току-що стана известно, че прокуратурата поиска 4 години и 6 месеца затвор за Константин Котов.

 

Коментар на БА

Тези думи на Котов са пророчески и му прави чест че не търси снизхождение, а действа принципно. Без да имат възможност за демократично представителство през избори, опозиционерите няма друг ход освен улицата. Ако не дават разрешение за протести, властите насилствено ги вкарват в графата „незаконни“ протести.

Така изкуствено се увеличава общественото налягане и резултатът действително може да бъде силови действия от улицата.