lenta.ru: В Полша обещаха да „скъсат“ с „Газпром“

lenta.ru: В Полша обещаха да „скъсат“ с „Газпром“

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 
lenta.ru: В Полша обещаха да „скъсат“ с „Газпром“

 

Полската енергийна компания PGNiG няма да сключи нов договор с „Газпром“, след като настоящият срок изтича през 2022 година. Това обяви на икономическия форум, ръководителят на компанията Петр Вожняк, съобщава РИА Новости.

Според него споразумението с руски партньор би било „рисковано“. Разчита ли PGNiG на руски газ, Вожняк не уточни. По-късно той добави, че компанията очаква офертите на Газпром, но има много възможности. Газпром и PGNiG подписаха споразумение за доставка на газ през 1996 г. През 2018 г. компанията достави 9,04 милиарда кубически метра газ в Полша, което е с 6,4 процента по-малко в сравнение с предходната година.
Полша възнамерява да се освободи от зависимостта си от руския газ чрез доставката на втечнен природен газ (ВПГ). След разширяването приемният терминал за втечнен природен газ в Свиноуйсьце ще може да внася до 7,5 милиарда кубически метра регазифициран газ годишно. Очаква се тръбопроводът Балтийска тръба от Норвегия да достави още осем милиарда.

 

Коментар на БА

Логично е при разлика между цените на Газпром и на западноевропейските спот пазари от 40-50% всеки вносител на руски газ да се преориентира към други източници. Полша вероятно ще запази възможността да се внася руски газ, но само при доказани по евтини цени и ако Газпром се яви на търговете за закупуване на природен газ. Страната ще може устойчиви да генерира излишъци, които да продава в съседни страни, включително и в Украйна – до 6 милиарда годишно през 2021 година.