Ria.ru: Путин коментира ситуацията с размяната на затворници с Украйна

Ria.ru: Путин коментира ситуацията с размяната на затворници с Украйна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Ria.ru: Путин коментира ситуацията с размяната на затворници с Украйна

 

Преговорите за обмен на затворници между Русия и Украйна приключват, заяви Владимир Путин, изказвайки се на пленарната сесия на Източния икономически форум. Мисля, че г-н Медведчук (ръководител на политическия съвет на украинската партия „Опозиционна платформа – за живот.“ – Ред.) Ще ме натиска по този въпрос. Знам, че той е особено притеснен за няколко души, които са в местата за лишаване от свобода в Руската федерация, и за нас беше доста трудно да вземем решение относно конкретните хора. <…> Наближаваме приключването на преговорите, които провеждаме, включително и с официалните власти. За това мисля, че в близко бъдеще ще стане известно.” По-рано Виктор Медведчук заяви, че преговорите за размяна на затворници вече са на етап завършване.
От своя страна украинският адвокат Валентин Рибин заяви пред РИА Новости, че ситуацията с обмена все още е на същото ниво, и те чакат указ на президента на Украйна Владимир Зеленски за помилване.
Отношенията между Москва и Киев преминават през труден период. След преврата в Украйна и завръщането на Крим в Русия страните не могат да се договорят по редица въпроси, по-специално по отношение на размяната на затворници.

 

Коментар на БА

Изказването на Путин остава впечатление, че основния посредник е самоназначил се в този процес и негов близък украински политик Виктор Медведчук. Кaто че ли Кремъл не води преговорите с украинския президент или поне там само се официализират неща, които проруския опозиционер договори.

Истината е, че преговорите зациклиха, когато Путин поиска да бъде предаден в Русия арестувания отговорник за свалянето на малайзиския самолет над Донбас. Твърде важен свидетел, който Русия иска да контролира. Не съм сигурен, обаче, че това е в негов интерес, да попадне в Русия, най-вече защото е неудобен свидетел.