Regnum.ru: В България си припомниха за енергийните проекти с Русия след изявление на външното министерство

Regnum.ru: В България си припомниха за енергийните проекти с Русия след изявление на външното министерство

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Regnum.ru: В България си припомниха за енергийните проекти с Русия след изявление на външното министерство

 

Бившият министър на външните работи на България, заместник-председател на Националното събрание на Българската социалистическа партия Кристиян Вигенин нарече “неочаквана, ненужна и агресивна” позицията на Министерството на външните работи по отношение на изложбата, организирана от руското посолство, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма.

 

Той добави, че позицията на българското външно министерство също е в конфликт с друг приоритет, демонстриран през последните няколко месеца, а именно нормализирането на отношенията между България и Русия. Резултатът от подобни  действия от страна на официалните лица в  София може да доведе до  усложняване на изпълнението на големи енергийни проекти с участието на руската страна, каза Вигенин.

 

 

Коментар на БА

Не е изненада, че коментарите на говорителя по външна политика на БСП се цитират обилно в медиите на РФ, особено в подкрепа на тезата на официалните власти, че всъщност позицията на МВнР не е обща, а на малцинство. Но иновацията в реакцията на Вигенин е опасението, че това може да навреди на участието на руски компании в енергийни проекти, с внушението че без Русия проекти не може да има.

Това е злощастна интерпретация, но типична за БСП, тъй като нито един от проектите не е благословия на Москва, а разчетен търговски интереси, в който България не е без алтернатива.

Така например проектът за продължение на Турски поток през България, главната заинтересована страна е Газпром, абсурдно е да се смята, че с тази позиция на Външно, ще се повлияе негативно на решения на руската газова компания, още повече че проектът се реализира за сметка на кредити, които Булгартрансгаз взема.

Същото може да се каже и за Росатом – става въпрос отново за участие, което носи полза на компанията и то в труден за нея момент.