kommersant.ru : Facebook не си плаща глобите.

kommersant.ru : Facebook не си плаща глобите.

 

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

____________________________________________________________________________________________

kommersant.ru : Facebook не си плаща глобите.

 

Компанията не се е съобразила със съдебно решение за глобата.

 

Facebook не плати глобата от 3 хиляди рубли, за отказ да предостави на Роскомнадзор информация за локализацията на данните на руските потребители. Според юристи, за да се вземат пари от компания, която няма офис в Русия, ще е необходимо да се образува производство в юрисдикцията на Калифорния.Роскомнадзор не разполага с реални инструменти за оказване на натиск върху чуждестранните социални мрежи, освен с заплаха от блокиране, казват експертите.

Поставянето на сървърите на Twitter и Facebook за съхранение на лични данни под контрола на Руската федерация ще означава, че ще има точки, от които руските служители на реда ще могат да искат информация за потребителя и поради тази причина компаниите не желаят да изпълнят изискванията, заяви Карън Газарян, водещ анализатор от Руската асоциация за електронни съобщения. „Стъпките към руска регулация от страна на социалните мрежи, в Русия която рядко се възприема като либерална в света, могат да доведат до накърняване на имиджа на Facebook. В крайна сметка, в случай на засилен натиск върху корпорацията, вероятно за нея ще бъде по-лесно да се откаже от работа в Руската федерация, тъй като руската Facebook аудитория е под 1% от световната “, заяви интернет омбудсманът Дмитрий Мариничев.

Коментар на БА

Опитите да се подчинят социалните мрежи и въведе местна регулация не са от вчера. Оплакванията на властите от ФБ и Туитър се засилиха и покрай последните местни избори, като избирателните комисии и властите, изрично обвиниха Фейсбук, за това че е допуснал изборни реклами в деня на изборите.

Без да е изключено, на този етап, руските власти да се опитат да стигнат до крайност, не мисля, че на този етап ще се опитат да наложат екстремно решение, което да принуди Фейсбук или Туитър да прекратят дейността си в страната. Прекалено силен и негативен ще бъде отзвука за Путин.