russian.rt.com : ЕК обяви датата на преговорите за газ с Русия и Украйна.

russian.rt.com : ЕК обяви датата на преговорите за газ с Русия и Украйна.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

____________________________________________________________________________________________

russian.rt.com : ЕК обяви датата на преговорите за газ с Русия и Украйна.

Отбелязва се, че съответната тристранна среща ще се проведе на 19 септември.

По-рано представители на Европейския съюз и Русия се договориха да проведат тристранна министерска среща с Украйна по въпросите на газа до края на септември.

През март шефът на Центъра за политически икономически изследвания в Института на новото общество Василий Колташов в интервю за изданието «ПолитЕксперт»,обясни изявлението на украинския заместник-министър на външните работи Елена Зеркал относно плана за действие на Киев в случай на неуспех на преговорите с Москва за транзит на газ в Европа.

 

Коментар на БА

Мнозина предполагат, че този път преговорите имат по-добър шанс за някакъв успех, след размяната на затворници между Украйна и Русия, и очевидно по-добрия диалог между Зеленски и Путин.

Освен това се предполага, че руската страна ще трябва да сключи споразумение, поне за една-две години, защото няма да има готови алтернативи за доставките през Украйна.

Последно, Русия осъзнава, че нито Турски, нито Северен поток – 2 могат да се реализира със сила, особено като поставя Германия в затруднено положение. За това Путин ще търси компромис.

Въпреки това шансовете за пробив на 19 септември не са подразбиращи се.