argumenti.ru : “Патологичната русофобия” на Полша постепенно ще отмине, смята експерт.

argumenti.ru : “Патологичната русофобия” на Полша постепенно ще отмине, смята експерт.

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА

__________________________________________________________________________________________

argumenti.ru : “Патологичната русофобия” на Полша постепенно ще отмине, смята експерт.

Професорът на катедрата за сравнителни политически науки на университета РУДН Юрий Похта отговори на изявлението на полския журналист Лукаш Гаджали, че Варшава трябва да установи контакти с Москва.

 

„Това е трезво признание на геополитическата реалност … ние имаме вековни отношения, макар и не прости, но въпреки това те съществуват. Имаме огромни възможности за контакти, следователно политиката, която се провежда от част от полския политически елит, тази патологична русофобия – този абсурд просто трябва постепенно да изчезне “, съобщава RT.Похта отбелязва, че в Европа сега има “егоистична борба” на големи държави за техните интереси и Полша е далеч от водещото място там. Според него страната иска да бъде като САЩ.“трябва да бъдем приятели с нашите съседи … в Русия  са доста положителни към Полша, въпреки крайностите на настоящата външна политика на полското ръководство”, обясни той.

 

Коментар на БА

Сравнението с Полша винаги помага за да се изведат общото и различното в опитите на руското ръководство да постигне целите си.

Русофобията безспорно е обединяващия мотив, тя е първата и последната реакция и етикет, който в Кремъл слагат на всичко, с което не са съгласни.

Второ, това са опитите да се насърчи евроскептицизма в полското общество, дори ако това става за сметка на привидни симпатии към сближаване със САЩ.

Последно не по значение е и внушението, че Полша има много какво да спечели от по-приятелска политика спрямо Русия. Тук се използват германски аргументи за икономически и бизнес ползи.

Новата вълна от ухажване идва след обявеното намерение за прекратяване на вноса на руски газ и договора за транзит на ВПГ към Украйна и месец преди парламентарните избори в Полша, в които Кремъл има свои проекти.